Aquest estiu, el MNAC presenta dues exposicions temporals. Una petita mostra a l’entorn de la pintura La Conversió de sant Pau, de Maíno, una obra recentment identificada i restaurada pels tècnics del museu; i Nonell i Claramunt. Registres urbans, coorganitzada amb el MACBA en paral·lel a l’exposició Luis Claramunt. El viatge vertical.
Fins a finals de setembre, La conversió de sant Pau, s’exposa al públic per primera vegada desprès d’haver estat identificada com una obra de Juan Bautista Maíno ( Pastrana, 1581 – Madrid, 1649) i sotmesa a un profund procés de restauració, que s’ha pogut dur a terme gràcies al patrocini de BNP Paribas i la seva Fundació. La pintura s’exposa temporalment en una sala independent i acompanyada de diferents elements que expliquen la seva gènesi i atribució, alhora que mostren el seu estat abans de la intervenció i expliquen el procés de restauració.
Nonell i Claramunt. Registres urbansés una selecció de la sèrie de dibuixos La mota negra, de Claramunt, en diàleg amb dibuixos de Nonell que formen part del fons del Gabinet de Dibuixos i Gravats del MNAC. L’obra d’Isidre Nonell (1872 – 1911) va ser un dels primers referents pictòrics de Luis Claramunt. L’interès de Nonell per les gitanes i els ravals ja va cridar l’atenció d’un Claramunt que, en els seus inicis, visitava el MNAC amb freqüència. Aquesta mostra en paral·lel a l’exposició del MACBA Luis Claramunt. El viatge vertical. es podrà visitar fins el 31 d’octubre a una sala de la col·lecció permanent.
Durant l’estiu, el públic també podrà descobrir les més recents incorporacions a la col·lecció permanent: Agustí Centelles i la fotografia d’Avantguarda.
A més, també es pot visitar l’exposició temporal Déus i mites de l’antiguitat. L’evidència de la moneda d’Hispània, que proposa una aproximació a les creences religioses dels habitants de la península Ibèrica, des del segle v aC fins a l'arribada dels visigots, a través de les monedes que van fabricar i també de les que van circular procedents d'altres territoris.
La mostra El museu explora. Obres d’art a examen, que s’inaugura el 15 de novembre i es podrà visitar fins el 17 de febrer de 2013, és un projecte científic i educatiu que té com a objectiu divulgar el treball d’investigació que el MNAC realitza sobre les obres d’art. El públic podrà conèixer com s’analitza, identifica o es data una obra d’art, i descobrir com treballava un artista, quins materials, eines i tècniques utilitzava i també la història que hi ha darrere d’algunes de les obres mestres de la col·lecció del museu.