Les biblioteques municipals d’Antònia Adroher i Just M. Casero compten, des de fa pocs dies, amb tecnologia d’identificació per radiofreqüència (RFID) a l’hora de controlar i identificar el seu fons documental. Gràcies al nou sistema s’agilitza el procés de préstec, atès que no cal passar els documents pel lector de codi de barres sinó únicament situar-los sobre una safata. A més, la tecnologia RFID millora el sistema de control, economitza el procés d’identificació documental i possibilita inventariar el fons de forma més fàcil i ràpida.
Per incorporar la tecnologia d’identificació per radiofreqüència en aquests equipaments municipals, ha calgut identificar tot el fons de les biblioteques amb les etiquetes corresponents i canviar el sistema d’arcs antifurts, que ara són molt més fiables.
El sistema RFID ja s’havia implementat amb anterioritat a la ciutat, però ara són quatre de cinc les biblioteques de Girona que compten amb aquest sistema de control. A banda de la d’Antònia Adroher i de la de Just M. Casero, la Biblioteca Carles Rahola ja comptava amb tecnologia d’identificació per radiofreqüència des que va obrir les portes. Mentre que la biblioteca Salvador Allende va fer el canvi a principis d’any. La única biblioteca que encara no compta amb aquest nou sistema és la Biblioteca Ernest Lluch, que l’incorporarà quan es traslladi a la nova ubicació de la Casa de Cultura de Girona.
A més, la Biblioteca Salvador Allende i l’Antònia Adroher disposen ara d’una màquina d’autopréstec, de manera que qui ho vulgui podrà endur-se i retornar els documents sense haver de fer cua. També funciona així a la Biblioteca Carles Rahola des de la seva obertura, de manera que s’ofereix una atenció més acurada a aquelles persones que s’adrecen al taulell per demanar informació i recomanacions personalitzades per part del personal de la biblioteca.
“A Girona tenim un servei de biblioteques en millora constant, on prioritzem no només els fons que posem a disposició de la ciutadania sinó també l’atenció que li oferim. Al final, aquestes millores tenen l’objectiu de fidelitzar i augmentar el número d’usuaris. Es tracta d’un servei públic ben valorat pels gironins i gironines, i l’hem de potenciar incorporant-hi les noves tecnologies i nous sistemes per fer l’experiència cada vegada més adaptada a les noves necessitats”, ha explicat el regidor de Drets de les Persones de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas.
La identificació per radiofreqüència o RFID és la tecnologia que permet transmetre dades sense fils, a través d’ones de ràdio. Els xips i els lectors RFID es poden incorporar als documents i substituir o complementar les tecnologies de codis de barres. Així, es pot transmetre la identitat d'un objecte concret, com es faria amb un número de sèrie únic. A les biblioteques, el sistema s’utilitza principalment per automatitzar la gestió del préstec i el control de seguretat.