Souvenir. Martin Parr, fotografia i col·leccionisme, que s’exposa al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) fins al 21 d’octubre, proposa una experiència de diagnosi i reconeixement de la figura del turista. Com si fos un animal en perill d’extinció, la mostra explica, en diferents àmbits, el comportament, l’alimentació, la indumentària i l’aspecte d’un turista [no confondre mai de la vida amb un viatger] a través del seu bé més preuat: el souvenir, el record nostàlgic del viatge.
L’exposició reuneix la vasta sèrie de fotografies que Parr, seguint la màxima de Susan Sontag que afirma que “col·leccionar fotografies és col·leccionar el món”, ha fet i recopilat a diferents pols turístics del món, amb un espai a part per a Barcelona, on es veu de quina manera i quan els ciutadans prenen forma de turista: fent posturetes estranyes, posem per cas, al costat de la torre de Pisa o al Parc Güell per quedar bé a la foto, calçant-se sandàlies i mitjons a prop del mar, duent qualsevol cosa al cap que s’allunya bastant de la idea de capell per protegir-se del sol... A més, es recullen, com si es tractés d’un gabinet de curiositats kitsch, tot un seguit d’andròmines, postals i souvenirs [que, com correspon, són d’un gust molt dubtós] de Parr. Hi ha de tot una mica i proliferen les que fan referència a Ben Laden, a la captura de Saddam Hussein o al president Bush. La realitat és que els voltants del CCCB són plens d’exemples que complementen el recorregut expositiu, que acaba amb la reproducció al mil·límetre del menjador, l’habitació i el bany de la casa del col·leccionista malagueny Juanjo Fuentes, on peces de Brossa o Pedro G. Romero comparteixen paret amb objectes decoratius del tot banals.
A la sortida, quan estem a punt de deixar enrere el discurs conceptual sobre la genealogia del turista i entrar de nou al seu hàbitat urbà, el museu proposa un souvenir crossing i convida a entrar gratuïtament tots aquells que vagin amb un souvenir i que n’agafin un de record. De moment, n’hi ha uns quants que sens dubte faran les delícies de Parr.