El dia 6 de setembre Carmen Thyssen ha inaugurat l'exposició Rusiñol, Monet, Gauguin, Sunyer. El paisatge de la Col.lecció Carmen Thyssen a CaixaForum Girona. La mostra fa un recorregut per la història del paisatge en la pintura catalana i europea a través de 51 obres. A l’acte també hi ha estat present la directora general adjunta de la Fundació de la Caixa, Elisa Durán, que ha remarcat que “aquesta exposició és excepcional per tres motius: pel valor individual de les obres; perquè és una exposició centrada en el tema del paisatge i perquè també serveix per exaltar la pintura catalana”. Durán ha assenyalat que la unió de complicitats obre la possibilitat de tenir un futur Museu Thyssen a Barcelona. Per la seva part, Carmen Cervera ha explicat que les negociacions amb el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) van prosperant i que a finals d'any es podria arribar a concretar un acord per la cesió d'unes 600 obres de la seva col.lecció privada. La baronesa ha comentat que les relacions amb el MNAC són molt bones i creu que l'arribada de la col.lecció a Barcelona servirà per potenciar el MNAC.
El romanticisme va convertir el paisatge en tema pictòric i des d’aleshores artistes de totes les tendències i tots els moviments han pintat camps, boscos, marines i panorames urbans. Els uns per exaltar les relacions de l’ésser humà amb la natura, els altres per estudiar els efectes de la llum, els volums o la geometria. Paisatges realistes que retraten minuciosament el món visible, i paisatges d’avantguarda, en què la pintura adquireix autonomia respecte de la realitat de les coses.
Rusiñol, Monet, Gauguin, Sunyer. El paisatge a la Col·lecció Carmen Thyssen fa un recorregut per la història del paisatge en la pintura catalana i europea: des del romanticisme de Théodore Rousseau o Lluís Rigalt, fins als paisatges espectrals de Modest Cuixart, Joan Ponç i Antoni Tàpies, que, en l’època de Dau al Set, a través del surrealisme, van entroncar amb la tradició romàntica. Entremig, el simbolisme de Maximilien Luce i Modest Urgell; l’impressionisme i el postimpressionisme de Claude Monet i Paul Gauguin, Joaquim Mir i Santiago Rusiñol; el retorn a l’ordre d’André Derain, Matisse i Pierre Bonnard, de Joaquim Sunyer, Rafael Benet o Josep de Togores; la visió avantguardista de Georges Braque, Fernand Léger o Joaquín Torres-García. Aquesta diversitat de solucions plàstiques evidencia que el paisatge, lluny d’una simple imitació de l’entorn natural, és una construcció cultural d’acord amb els anhels i les creences de cada època.
L’exposició vol posar en relleu els contactes entre la pintura catalana i les grans tendències de l’art del seu temps, i mostra l’estreta relació que sempre hi ha hagut, des dels primers viatges de Martí i Alsina a París, a la dècada del 1850, fins a l’èxit internacional de Miró o Clavé. Rusiñol, Monet, Gauguin, Sunyer. El paisatge a la Col·lecció Carmen Thyssen es pot visitar a CaixaForum del 7 de setembre de 2012 al 5 de gener de 2013.
A la imatge, Carmen Thyssen i Elisa Duran.