ARCOmadrid 2021 suarà la cansalada, literalment parlant. La calor de l'estiu és el marc per celebrar una edició especial que começa avui i fins al diumenge dia 11 de juliol amb nombrosa participació de galeries catalanes (ADN, Senda, Miguel Marcos, Polígrafa, Mayoral, Marc Domènech, Àngels Barcelona...) i, com no, amb el fòrum ArtsLibris impulsat per Rocío Santa Cruz. També es posa de manifest l'empodarament femení en la secció de joves talents i la presència dels lligams amb llatinoamèrica.
Aquesta edició, segons els organitzadors, s'inicia "amb el repte de reactivar el mercat". En total participen 130 galeries de 26 països, de les quals 105 integren el Programa General, a banda de la secció comissariada Opening, amb 10 galeries, i `REMITENT. Art Llatinoamericà`, amb representació de 15 galeries. Com a novetat enguany, la fira concentra 25 Projectes d'Artista, tots ells de dones, la qual cosa contribuirà a donar major visibilitat i protagonisme de les creadores.
ARCOmadrid reunirà en els pabellones 7 i 9 del Recinte Firal d'IFEMA MADRID un totalde 130 galeries. ARCOmadrid tornarà a comptar amb el seu eix principal, el Programa General, que al costat de les galeries espanyoles estarà conformada a més per una important representació europea de primer nivell com:
Carlier Gebauer -Berlín-; Chantal Crousel -París-; Georg Kargl Fini Arts -Viena-; JérômePoggi -París-; Krinzinger -Viena-; Lelong -París-; Mor Charpentier -París; Nächst St.Stephan Rosemarie Schwarzwälder -Viena-; Nadja Vilenne –Lieja-; Nordenhake -Berlín; Pedro Cera -Lisboa-; Peres Projects -Berlín-; Perrotin -París-; Peter Kilchman -Zurich-; Thaddaeus Ropac -París-; Vera Cortês -Lisboa-o Wilde -Ginebra-.A aquestes se sumen algunes procedents d'altres regions com com Dvir Gallery-Tel Aviv-o Movart-Luanda-, així com galeries llatinoamericanes com L'Apartament-l'Havana; Galeria de les Missions -Montevideo-;Projectes Ultraviolats -Ciutat de Guatemala-; Projecte Paral·lel -Ciutat de Mèxic-; Gaga -Ciudadde Mèxic-; La Bassa Art -Bogotà-; Piero Atchugarry -Garzón- o Walden -Buenos Aires-. En aquesta edició tan especial, la presència de Llatinoamèrica pren un protagonisme diferent i ajustat a la realitat.
ARCOmadrid incorpora la secció REMITENT. Artelatinoamericano, produïda amb la complicitat de Mariano Mayer. Una proposta que mostrará la importància de l'art llatinoamericà a la Fira i l'essència de la qual és facilitar i fer costat a les galeries que en aquesta ocasió no poden viatjar a Madrid. D'aquesta manera, tindran l'oportunitat de presentar peces que no requereixin el seu trasllat des del continent americà. La secció planteja la possibilitat d'incloure obres que ja es trobaven a Espanya o a Europa; que poden viatjar a través de formats digitals; que poden ser produïdes a través d'instruccions i fins i tot obres que poden ser presents en aquesta edició a través del suport i la col·laboració entre galeries.
Un total de quinze galeries participen en aquest nou espai: Aninat, Die Ecke-Santiago de Chile-; Arróniz- Ciutat de Mèxic-; Casa Triangulo, Luciana Brito-São Paulo; Fang, Constitució, Herlitzka + Faria, Nora Fisch, Pastura, Pedres, Rolf Art -Buenos Aires;Institut de Visió,Nueveochenta -Bogotà-, yVigil Gonzales -Cuzco.
REMITENT estarà protagonitzada per escultures, dibuixos, pintures, fotografies, vídeos, instal·lacions i obres gràfiques de 19 artistasde Llatinoamèrica com Raúl Zurita; FelipeMujica; Mauro Guzmán; Héctor Zamora; Jimena Croceri yNatalia Iguiñiz, entre altres. Amb això, l'edició de 2021, que registra una internacionalitat propera al 55%,compta amb una alta participació latinoamericana representada en el Programa General i en el programa REMITENT per un total de 24 galeries de 9 països, la qual cosa representa més del 32% de la participació internacional. Com ja és habitual, ARCOmadrid s'interessa per noves galeries que, bé per la seva curta trajectòria o bé per ser noves per al context espanyol, presenten propostes interessants i permeten descobrir altres creadors.
En aquesta línia, a través del Programa Opening, la selecció del qual ha estat realitzada per Övül Durmuşoğlu i Julia Morandeira, la fira serà espai per a explorar galeries com Jahmek-Luanda-; The Pill-Istanbul-; Balcony-Lisboa-o Eugster Belgrade-Belgrad-.
Així mateix, com a novetat enguany, ARCOmadrid concentra els seus 25 Projectes d'Artistes exclusivament en dones, entre les quals figuren Johanna Carrer -MPA-; Dominique Gonzalez-Foerster -Albarrán Bourdais-; Fernanda Fragateiro -Elba Benítez-; Isabel Villar -Fernández-Braso-; Sophie Ristelhueber -Jérôme Poggi-; Jessica Stockholderen diàleg amb Almudena Lobera -Max Estrella-; Rebecca Ackroyd -Peres Projects-; Maca Bajevic-Peter Kilchman-, Anastasia Samoylova-Sabrina Amrani-.
ColeccionistasARCOmadrid, en el seu objectiu de renovar i impulsar un nou col·leccionisme, torna a posar en funcionament el servei gratuït d'assessorament en la compra d'obras durant la Fira, First Collectors by Fundació Banc Santander, i potència el programa Young Collectors per a convidar a una trentena de joves col·leccionistes internacionals. Tot això se suma al clàssic Programa de Compradors Internacionals i el de convidats especials, que portaran a Madrid a 220 col·leccionistes i 90 profesionalesde 35 països.
Fòrum ARCOmadrid. En aquesta ocasió, el fòrum gira a l'entorn dea tres eixos: sostenibilidad, el futur del mercat i les fires d'art, i la creació. Organitzat per TBA 21, Thyssen-Bornemisza Art Contemporary, el primer fòrum es titula “Com podem tractar els temes més urgents dels nostres temps a través de l'art?, contará amb la participació de Barbara Casavecchia(escriptora i comissària), Soledad Gutiérrez(comissària cap TBA21), Sofía Lemos(comissària TBA21), Chus Martínez(comissària), Asunción Molins Gros (artista),Markus Reymann (director de TBA21-Academy), Himali Singh Soin (artista), Francesca Thyssen-Bornemisza (fundadora i presidenta de TBA21), Rosella Biscotti (artista visual), Jute Meta Bauer (directora, NTU CAA Singapore), entre altres.
El segon fòrum, desenvolupat amb la col·laboració de Talking Galleries, abordarà el tema de “Les fires d'art davant temps de canvi” a través de converses amb MelanieGerlis (Financial Times), Dani Levinas (col·leccionista), Paco Barragán (comisarioindependiente), Agustín Pérez-Rubio (investigador i comissari independent), PabloRodríguez-Frare(col·leccionista), Ella Cisneros (col·leccionista),Thomas Schulte (galerista) i Álvaro López de Lamadrid.
El tercer bloc, de la mà de Yaby (Beatriz Ortega Botas i Alberto Vallejo), té com a títol “Opacitat prevalent: eloqüència i represa de llegats formals de baixa legibilitat”. Aquestes sessions comptaran amb la participació de Cédric Fauq (comissari cap del CAP Musée de Bordeus), Liciten Karambeigi (historiador de l'art, crític, comissari i col·laborador Artforum International, Frieze o Mousse), Harry Burke (poeta, crític i comissari), Lydia Ourahmane (artista), Deborah Joyce Holman (directora associada, Acte Itàlia), i Ebony Haynes (directora, David Zwirner), entre altres.
A aquests continguts se sumen els diàlegs del Fòrum ArtsLibris, “Maneres de fer”, entre David Maroto y Cristina Garrit; Valentina y ÁngelaMolina, i, amb la col·laboració de TBA21, Thyssen-Bornemisza Arts Contemporany, de Daniela Zyman amb Mario García Torres.
Se celebrarà igualment el programa de promoció de l'art espanyol, que organitzat amb la col·laboració d'Acció Cultural Espanyola (AC/E) contempla unes visites amb l'objectiu de facilitar la trobada amb galeristes i artistes de la península.
Arquitectura i disseny en ARCOmadrid. L'arquitectura i el disseny yornen a tenir protagonisme en aquesta edició. L'estudi Burgos & Garrido Arquitectes és responsable del disseny espacial de ARCOmadrid.
40ª Feria Internacional de Arte ContemporáneoFechas:
Del 7 al 11 de juliol de 2021
Visita professional: Dies 7, 8 y 9: de 12.00 a 20.00 hores
Obert al públic: Dissabte 10: de 12.00 a 20.00 hores
Diumenge 11: dE 12.00 a 18.00 horEs
Lloc: Pavellons 7 i 9 del Recinte Firal IFEMA MADRID
Web: ifema.es/arco-madrid
Preus: Sábado 10 i domingo 11: 40 euros
Entrada reduïda estudiants diess 10 i 11: 20 euros