La Casa del Lector / Centre Internacional per a la Investigació, el Desenvolupament i la Innovació de la Lectura (Passeig de la Chopera, 14, Matadero/Madrid), s'inaugurarà el proper 17 d'octubre amb una sèrie d'activitats entre les quals destaca l'exposició El fil d'Ariadna. Lectors, navegants, comisariada per Francisco Jarauta. La mostra, organitzada per Casa del Lector i Acció Cultural Espanyola (AC/I), comptarà amb obres de Gema Àlaba, Theo Angelopoulos, Eugeni Bonet, Jorge Luis Borges, Constant, Julio Cortázar, Rosó Cusó, Daniel García Andújar, Adolph Gottlieb, Ramon Llull, Josué Moreno, Robert Morris, Antoni Muntadas, Jaume Plensa, Santiago Ramón y Cajal, Charles Sandison, Robert Smithson i Imogen Stidworthy.
Són diverses les literatures que han construït la imatge del laberint com a símbol de la pèrdua de transparència, la qual cosa Borges va cridar “l'opacitat del món”. El fil d'Ariadna suggereix no solament la manera d'alliberar-nos del laberint sinó també un recurs poètic que permet seguir teixint -ja en l'espai obert- aquest tapís de formes i signes. Aquesta exposició ofereix a l'espectador el possible viatge dels sabers a través de la lectura mostrant diferents laberints i dibuixant un recorregut des del territori del mite a les xarxes de comunicació actuals, passant per altres formes com les estructures biològiques creades per la Naturalesa. I si abans l'itinerari del lector era recórrer el tapís que l'Ariadna alliberada anava teixint al llarg dels temps, és ara un nou lector, navegant per excel·lència d'altres universos, el que traça les rutes de mons possibles l'articulació dels quals i sintaxis es defineixen a partir dels processos d'interacció i intercanvi dels discursos.
L'exposició inclou obres que han estat concebudes específicament per a la mostra i es construiran in situ com les de Daniel García Andújar, Antoni Muntadas, Imogen Stidworthy, Gema Àlaba, o una espectacular instal·lació interactiva sobre el laberint de la Casa de Lucrecio en Pompeya. A més, s'exhibiran obres de museus com l'IVAM, el MEIAC, el MACBA, Museu de Pontevedra, la col·lecció NovaGalicia, la col·lecció ICO, la Biblioteca Universitària de Leiden (Holanda), la galeria Lelong (París), l'Institut Cajal/CSIC i la Galeria Max Estrella.
A la imatge, "Overflow VI", 2007 de Jaume Plensa. Col·lecció Novagalicia Banco.