Els departaments de la Presidència i d’Interior de la Generalitat de Catalunya han organitzat l’exposició Mossos d’Esquadra. Segona República i Guerra Civil (1931-1939), coincidint amb el decret de desplegament del cos a tot el territori. La mostra, que es pot visitar a la Sala Cotxeres del Palau Robert, del 2 d’octubre al 18 de novembre, ha estat elaborada pel Servei Històric dels Mossos d’Esquadra i és un repàs a la seva trajectòria des dels orígens fins a l’actualitat, amb especial atenció al paper jugat pel cos policial durant la Segona República i la Guerra Civil.
El 14 d’octubre de 1932, el president Francesc Macià va signar el decret que preveia el desplegament del cos de Mossos d’Esquadra a les zones rurals i a tot el territori català. Els fets del 6 d’octubre de 1934, quan el president Lluís Companys va proclamar l’Estat Català de la República Federal Espanyola, i el seu fracàs i posterior repressió van impossibilitar que aquest desplegament es fes efectiu, però van permetre fixar les bases d’un cos policial modern i professional com la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra (PG-ME).
La mostra exhibeix una part dels 16.000 documents, 600 imatges i 600 objectes, entre els quals uniformes, armes, dibuixos i quadres, que integren el fons del Servei Històric dels Mossos d’Esquadra, en concret aquells que pertanyen al període que dóna títol a l’exposició. Destaquen el primer reglament del cos de Mossos, que data de l’any 1817, uniformes originals de la Segona República, les primeres plaques credencials dels Mossos, i una fitxa d’un mosso d’esquadra que va estar presoner en un camp de concentració franquista, entre d’altres.