Els dies 3 i 4 de novembre tindrà lloc a Portbou el IV Col·loqui Internacional Walter Benjamin. Un dels eixos fonamentals del treball intel·lectual de Walter Benjamin va ser l’interès per les societats urbanes de la seva època, ja que les va considerar com el millor exponent de les noves pautes de comportament derivades de la Modernitat. Sens dubte, en el conjunt de la seva extensa i variada obra assagística, l’estudi del fet urbà té un paper molt rellevant, atès que el va concebre com un aspecte determinant per a la captació de l’essència d’unes societats modernes sotmeses a profundes mutacions arran d’una progressiva i intensa industrialització. En aquest sentit, el seu Berlin natal, el Moscou de la Revolució i sobretot el París del Segon Imperi – a manera de precursor – seran els laboratoris a partir dels quals Walter Benjamin podrà detectar críticament la pregonesa dels canvis que afectaven les formes de vida dels homes i dones del seu temps. La ciutat moderna va esdevenir, doncs, un espai privilegiat per analitzar les ambivalències de la Modernitat. Actualment, ja en la segona dècada del segle XXI, les aportacions de Walter Benjamin continuen essent molt suggeridores a l’hora d’afrontar la transformació urbana. Atès que el 80% de la població d’aquest planeta globalitzat habita en zones urbanes, les línies obertes pel filòsof judeo-alemany esdevenen avui una font d’inspiració per a l’anàlisi de la ciutat contemporània. En conseqüència, el col·loqui d’enguany, seguint la mirada transversal de Walter Benjamin, planteja un recorregut – una deambulació benjaminiana – per la complexitat dels paisatges urbans del present, tenint en compte les memòries i oblits que els configuren. Amb la idea de fer efectiu aquest diàleg sobre l’espai i el temps urbans, el Col·loqui Internacional Walter Benjamin convoca a antropòlegs, arquitectes, artistes, filòsofs, geògrafs i especialistes en estètica i teoria de l’art. Aquest col·loqui internacional coincideix amb el 72è aniversari de la mort del filòsof.
El programa del col·loqui es el següent:
Dissabte, 3 de novembre: 8.00 h Ruta a peu Banyuls-Portbou. El Viatge de les Arts Ruta Walter Benjamin. Selecció de lectures i guiatge: Clara Garí. Un projecte de Nau Côclea. Sortida de Portbou. Cal apuntar-se a l’Oficina de Turisme de Portbou abans del dia 2 de novembre de 2012. Telèfon (0034) 972 125 161. Preu de l’autobús: 5 euros
16.00 h: Inauguració del Col·loqui Internacional Walter Benjamin. Parlaments institucionals i presentació de la Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili.
16.30 h: L’amistat elegíaca com a proposta política benjaminiana en la ciutat moderna, conferència a càrrec de Lluís Virgili Montull (Doctor en Filosofia)
17.30 h: El cinema passejant per la ciutat, conferència a càrrec de Imma Merino (Universitat de Girona).
19.00 h: Taula rodona A propòsit de Walter Benjamin: habitar, ordenar i imaginar l’espai urbà al segle XXI. Amb la participació d’Octavi Rofes (Escola Eina i Universitat Pompeu Fabra), Martí Peran (Universitat de Barcelona), Domènec (artista visual), Marta Serra (Universitat Politècnica de Catalunya). Modera: Joan Nogué (Universitat de Girona).
20.30–21 h: Presentació del projecte “Abad- Benjamin. Correspondències”, a càrrec de Francesc Abad (artista visual) i Claudia Kalász (Goethe- Institut Barcelona). Una part d’aquest projecte estarà exposada a la mateixa sala que tindran lloc les conferències durant els dos dies que se celebren els actes corresponents al Col·loqui Internacional Walter Benjamin (www.mural-abad.net)
Diumenge, 4 de novembre:
11.00 h: Acte d’homenatge a Walter Benjamin al cementiri de Portbou. Ofrena floral i parlaments.
12.00 h: Acte del veredicte del Jurat del Premi Internacional Walter Benjamin (primera fase del premi, any 2012)
Totes les conferències es faran a la sala d’actes del Centre Cívic Ca l’Herrero, (C/Méndez Núñez s/n, Portbou).
Direcció: Jordi Font Agulló (MUME) / Jörg Zimmer (Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili / Universitat de Girona). Coordinació: Maximiliano Fuentes (Universitat de Girona/MUME). Consell Assessor: Francesc Abad (artista); Xavier Antich (Universitat de Girona); Fina Birulés (Universitat de Barcelona); Montserrat Galceran (Universidad Complutense de Madrid); Jordi Llovet (Universitat de Barcelona); Pilar Parcerisas (CoNCa); Àngel Quintana (Universitat de Girona); Enzo Traverso (Université de Picardie Jules Verne–EHESS); Erdmut Wizisla (Walter Benjamin Archiv, Berlin).