Col·leccionar art i antiguitats és una forma de vida. Pintura, gravats, litografies, escultura, talles, joies, ventalls, bastons, panys, joguines, ivori, miniatures, canelobres, llums, marcs, miralls, nines, esferes armil·lars, globus terraqüis, mapes, instrumental, bronzes, ceràmiques, esmalts, plata, porcellana, vidre, mantons, puntes, mantellines, catifes, tapissos, i un llarg etcètera. Les opcions per a aquelles persones sensibilitzades pel món del col·leccionisme poden abastar infinitat de peces i objectes de característiques molt variades, però sempre carregades d'història i bellesa.
La 36a edició de Feriarte, Fira d'Art i Antiguitats, que organitzada per Ifema se celebra del 17 al 25 de novembre, es converteix en un paradís per a tots els aficionats al col·leccionisme. A més, el valor de cada objecte present a la Fira, la seva autenticitat i estat de conservació, estan contrastats per una comissió d'experts en diferents disciplines de l'art que s'encarreguen de la seva revisió exhaustiva, el que assegura als visitants la distinció de les seves adquisicions .
D'aquesta manera, els col·leccionistes tenen a l'abast de la mà una selecció d'objectes capaços de cobrir les necessitats més diverses. Així, es presenten interessants i variades opcions per als aficionats al col·leccionisme, com un globus terrestre monumental fabricat per Etablissement Géographique a Brussel·les entre 1836 i 1842, i presentat per Kunsthandel Klaus Friebe. Amb un anell de fusta meridià i el món muntat en un suport de caoba, té potes en forma de desplaçament sobre un sòcol triangular còncava. A més, la vora superior del suport mostra els dotze mesos de l'any i els signes del zodíac corresponents.
Antiguitats Li Saint Georges, especialistes des de fa 30 anys en instruments científics i de navegació, mostra a la Fira globus terraqüis, globus celestes, planetaris, esferes armil·lars, instrumental mèdic, microscopis, telescopis, sextants, octants, brúixoles i compassos, rellotges de sol, rellotges de sorra, cronòmetres, etc. Destaca especialment un microscopi compost de tipus Culpeper, en llautó, cartró, pell vidre i fusta -1780 -, convertit en un dels més reeixits del s. XVIII. Així mateix, una esfera armil·lar, tipus Copèrnic, Delamarche, ca. 1800 -França-, en fusta, guix i paper imprès. Aquest, és un dels instruments més antics per representar l'univers. Finalment, un Quadrant de Davis, en fusta, ca. 1730 -Anglaterra-, un instrument inventat al s. XVI, que va substituir el astrolabi, el quadrant i la vara de Jacob.
També els col·leccionistes de bronzes, ceràmiques, objectes d'argenteria, luxoses vaixelles, cristalleries, esmalts, porcellanes de gran valor històric i artístic tenen el seu espai a la Fira. En aquest sentit, Pia Rubio mostrarà, entre altres, una sèrie de sis plats de porcellana policromada i relleu en or, Companyia d'Índies -Família Verd-, de la Dinastia OING, període Kangxi (1962-1722), i una sopera amb tapa en porcellana decorada amb esmalts policromats-Família Rosa-, també de la Dinastia OING, període Oianglong (1736-1795). Igualment, exposarà una gerra francesa de vidre bufat i bronze daurat, amb forma de lloro, s. XIX.
A més, Feriarte reuneix elements arquitectònics com columnes, xemeneies, fonts, portes, reixes, finestres, enteixinats i balustrades. És el cas de la font i entrada de granit, del segle XVII, i el brocal de pou, també de granit d'Antiguitats Fernández-Verín, i la porta de dues fulles amb quarterons i ferramentes en ferro de forja, del s. XVII, d'Antiguitats Los Portones. També accessoris de decoració com canelobres, llums, marcs, miralls, podran trobar-se en diversos estands com Miguel Cebrian Antiguitats, que mostra, entre moltes altres interessants peces, una parella de marcs espanyols del s. XVII, i altres col · leccions d'origen italià, del s. XVIII.
El rellotge és un accessori convertit en important potencial decoratiu, que afegeix personalitat pròpia. Feriarte brinda l'oportunitat d'apreciar rellotges de diferents èpoques, estils i materials. En aquest sentit, Jordi Verges Horlogerie mostra un rellotge Au lion, època de Lluís XVI, creat per un dels més importants broncistas de tots els temps, Jean Joseph de St Germain, les creacions figuren entre les obres més apreciades de mitjans del s. XVIII. Manufacturat enterament en bronze daurat al mercuri "or moulu" amb un delicat cisellat i amb una mecànica de gran qualitat del rellotger Jean Cailloüet, mestre a París, data de l'any ca.1775.
Una altra de les peces destacades que exposa és El Carro de Telèmac, rellotge francès en delicat bronze daurat i patinat, d'època Primer Imperi, una peça d'exquisit disseny, obra del famós broncista Jean André Reiche. Així mateix, aposta per un rellotge de grans dimensions que simbolitza a la deessa Minerva, en l'esfera figuren les Quatre Estacions i els signes del Zodíac. Finalment, es decanta per un cronòmetre de Marina de l'Ordre de Carles III, creat per José Rodríguez Losada, un rellotger espanyol de mitjan s. XIX, que va donar el famós rellotge de la Puerta del Sol.
En el cas d'Antic Daro, empresa dedicada des de fa més de deu anys als rellotges antics, destaca un rellotge de sobretaula signat per André Romain Guilmet, Paris, ca.1875. Aquesta peça té un moviment estampat amb el seu segell "GLT", màquina de 8 dies, corda amb roda comptadora exterior i soneria mitjançant campana d'hores i mitges. Igualment, aposta per un rellotge de butxaca militar fabricat per A. Lange & Söhne, l'any 1942, utilitzat com cronòmetre de marina per la Kriegsmarine durant la Segona Guerra Mundial.
Entre la seva variada oferta, Xarrié Antiquari, assisteix a Feriarte amb un grup escultòric, a desbrossament i marbre, amb un rellotge d'esfera giratòria cercles tournants, de F. Barbedienne, ca.1870.
A la imatge, rellotge de butxaca militar fabricat per Lange & Sohne l'any 1942 que presenta Antic Daró.