L’Associació Sant Lluc per l’Art Mataró cconvoca la cinquena edició del Premi de Pintura Torres García-Ciutat de Mataró 2013. L’Associació és una entitat sense afany de lucre, que té com a finalitat principal la promoció d’activitats artístiques a Mataró. Des de fa temps, amb una ferma voluntat de creixement qualitatiu i quantitatiu, preten ampliar el camp d’acció i el nom de la ciutat de Mataró a tot l’Estat. Per a aquesta doble projecció es va crear aquest Premi Biennal de Pintura, d’abast estatal, dotat amb un important premi econòmic i un jurat de gran prestigi professional, i que hem batejat amb el nom de Premi de pintura Torres García-Ciutat de Mataró. La figura de Torres García és de sobra coneguda i valorada pel caràcter innovador de la seva pintura, des del Noucentisme inicial fins al constructivisme i la seva participació en les primeres avantguardes. La seva vinculació amb Mataró, els seus estudis a l’Escola Municipal d’Arts i Oficis i l’impacte que el Maresme va provocar en el jove uruguaià van impregnar en certa manera tota la seva trajectòria artística posterior, i ens en sentim ben orgullosos. En reconeixement, s’ha triat com a logotip d’aquest Premi de Pintura un petit dibuix seu a la ploma, que il·lustra el llibre
Historia de mi vida, i que representa el tren i l’estació de Mataró, símbols per altra banda d’aquesta ciutat capdavantera del ferrocarril a Espanya.
Bases del Premi:
Participants: Podran participar-hi tots els artistes majors d’edat residents a l'Estat espanyol.
Obra: Només s'admetrà una obra per participant, que no hagi estat mai seleccionada ni premiada a cap altre concurs, segons declaració jurada.
Aspectes tècnics: El tema, el suport i la tècnica són lliures. Les mides mínimes de l’obra són 100 x 81 cm en qualsevol posició, i les màximes 162 x 162 cm. El llistó o salvaquadres, si en porta, no excedirà de 3 cm d'amplada. No s'admetran obres protegides amb vidre, però sí amb material plàstic irrompible.
Selecció prèvia: Amb data límit el dia 25 de febrer de 2013, aquells que s’hi vulguin inscriure han de fer arribar a l’adreça postal, Associació Sant Lluc, c/ Unió, 6-8, 08302 Mataró i un sobre amb la documentació següent: La butllera d’inscripció, que cal descarregar des de la plana web de l’Associació,
www.santlluc.org, i imprimir un cop emplenada degudament. Un dossier amb les fotos impreses sobre paper fotogràfic de l'obra que es presenta a concurs i de dues més de l'autor, indicant títol, tamany i tècnica de cadascuna, i especificant clarament quina és la que es presenta a concurs.Un CD o DVD amb la imatge digitalitzada de l'obra que es presenta a concurs, en format jpg, a 300ppp i 1920 pixels el costat més llarg. El dossier ha de ser en format DIN A4 i no serà retornat, com tampoc el suport digital de la fotografia. L’organització garanteix la confidencialitat de les dades facilitades. Sobre aquesta documentació presentada el Jurat procedirà a la selecció de les obres que s'admetran a concurs. Abans del 8 de març es comunicarà per correu electrònic als seus autors l’acceptació o no de la seva obra. Juntament amb aquesta comunicació s’adjuntaran les instruccions necessàries (adreces, terminis) pel lliurament de l’obra i la seva posterior retirada.
Lliurament de l’obra: L'obra ha de ser transportada i lliurada amb l'embalatge necessari per a protegir-la, i que ha de poder ser reutilitzable per a la devolució. L'obra viatjarà per compte i risc del seu autor, a ports pagats i sota la seva responsabilitat. Les assegurances, si es fan, seran tanmateix per compte de cadascun dels participants. L'obra anirà signada per l'autor i, al dors, hi constarà el nom i cognoms de l'autor, títol de l'obra i en cas d’obra no figurativa, l’indicació “Dalt” i “Baix”.
Finalistes i Premi: Un cop tancada la recepció de les obres admeses a concurs, el 12 d’abril, el Jurat procedirà a la selecció de les 40 obres finalistes. S’estableix un premi únic de 9.000 € per a l’obra guanyadora a criteri del jurat. De l’import del premi se’n deduiran les retencions fiscals pertinents d’acord amb la legislació vigent. L'obra guanyadora quedarà en propietat de l’Entitat organitzadora (l’Associació Sant Lluc per l’Art) amb tots els drets al seu favor, mitjançant la signatura d'un document en el moment del lliurament del Premi. El Premi no podrà ser considerat desert pel Jurat. Es poden concedir fins a 4 guardons per als quatre primers finalistes. A partir del dia 23 d’abril es comunicarà per correu electrònic als artistes seleccionats si han quedat finalistes o no.
Veredicte i exposició: Les obres finalistes seran exposades a l’Ateneu Caixa Laietana, carrer Bonaire 3-5 de Mataró, del 30 de maig al 28 de juliol de 2013. El dia de la inauguració, el 30 de maig de 2013, es farà públic el veredicte inapel·lable del Jurat. Prèviament a l'acte públic s’informarà personalment el premiat i els guardonats. Juntament amb l'exposició s'editarà un catàleg amb les fotografies de les obres finalistes, així com la composició del Jurat i l'acta del seu veredicte.
Venda: L'autor/a que desitgi vendre l'obra ha de preveure que la venda suposarà un deu per cent del valor indicat en el formulari d’inscripció a favor de l’Entitat organitzadora. Aquests beneficis es destinaran a la promoció de l’art i a finançar la propera edició.
Incidències: L'Entitat organitzadora posarà la màxima cura en la conservació de les obres, però declina tota responsabilitat per pèrdua, danys, desperfectes, robatoris o qualsevol altre perjudici aliè a la seva voluntat que es pugui produir durant el transport, el dipòsit o l'exposició. Els autors de les obres exposades renuncien expressament als drets d’autor corresponents a la publicitat explícita de la Mostra, impresa o digital, al Programa de mà de l’exposició i al Catàleg del Concurs. El Jurat queda facultat per a decidir qualsevol aspecte no previst en aquestes bases. El fet de participar en el Concurs suposa la plena acceptació de les bases.
El Jurat: El Jurat d’aquesta edició estarà format per: Juan Manuel Bonet, crític, historiador de l'art i poeta. Autor d'un diccionari de les avantguardes a Espanya i de diverses monografíes. Comissari d'exposicions d'artistes i moviments d'avantguarda. Director de l'IVAM (1995-2000) i del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia (2000-2004). Actualment és director de l’Institut Cervantes de París. Daniel Giralt-Miracle, historiador, escriptor i crític d’art. Ha estat, entre altres càrrecs, director del Museu d’Art Contemporani de Barcelona. És President Emèrit de l’Associació Catalana de Crítics d’Art, membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. Arnau Puig, historiador, fundador del grup Dau al set. Escriptor, crític d’art en nombroses revistes, sociòleg, professor emèrit i catedràtic a la Universitat Politècnica de Catalunya. Membre d’honor de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. Premi Nacional de Cultura de la Generalitat (2012) per la seva trajectòria professional i artística. Francesc Rodón, crític d’art i de literatura. Director del Museu Monjo, de Vilassar de Mar (1987-2008). Membre fundador del jurat qualificador de les Becas Endesa del Museo de Teruel. Autor de diversos llibres d’art. Antoni Luis, president de l’Associació Sant Lluc per l’Art Mataró, que actuarà com a Secretari del Jurat, amb veu però sense vot.