Des del 4 de desembre del 2012 al 3 de febrer del 2013 el Museu d’Història de Catalunya (Pl. Pau Vila, 3) de Barcelona presenta l’exposició Catalunya, terra d’ateneus.
Us podeu arribar a plantejar que tenen en comú el fet de veure un partit de bàsquet a, posem per cas, els Lluïsos de Gràcia; anar a un correfoc d’una festa major o jugar als escacs o al dòmino en el casino d’un poble. Són activitats diverses, aparentment sense cap connexió directa entre si, però que, alhora, tenen un arrelament popular tant profund que fa que, tot i que tots les podem tenir molt presents, sovint se’ns pot oblidar el fet que algú les ha hagut d’organitzar. I és en aquesta tasca d’organització, en el paper de dinamitzadors i de motor d’encesa de tantes i tantes activitats cultuals i socials que tenen lloc al nostre país, que els ateneus juguen un paper cabdal. Un paper que en temps com els actuals, de contenció de la despesa pública, dóna encara més protagonisme a l’activitat dels ateneus per la seva la capacitat de mobilitzar i mantenir des de les bases i per promoure la iniciativa i la participació popular.
L’exposició Catalunya, terra d'ateneus, amb què la Federació d’Ateneus de Catalunya celebra el seu 30è aniversari i que el Museu d’Història de Catalunya acull des d’avui, 4 de desembre, i fins el 3 de febrer de 2013, té la clara voluntat de donar a conèixer els moments claus de la història del moviment ateneístic així com la feina que han realitzat, realitzen i poden realitzar en el futur per a la millora del nostre entorn i la nostra societat.
Al llarg del discurs que s'hi ofereix, el visitant pot aprendre quan i per a què van aparèixer els ateneus, com es van haver d'adaptar als constants canvis polítics i com van arribar a ser claus en el foment de la cultura catalana.
L’exposició serà inaugurada oficialment en un acte que se celebrarà el pròxim 11 de desembre, a les 7 del vespre, amb l’assistència del president de la Federació d’Ateneus de Catalunya, Salvador Casals i del directors del Museu d’Història de Catalunya, Agustí Alcoberro.
A la imatge, "AMCNM Cooperativa" correspon a un dinar celebrat el 1925 a l’Associació Cultural de l'Odeon de Canet de Mar.