BANNER_Bonart_ROSER-BRU-1280x150

Exposicions

La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran inicien les activitats d'estiu

Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran
La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran inicien les activitats d\'estiu
Els museus que formen part de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran han organitzat més d'una cinquantena d'activitats aquest estiu. La Xarxa Territorial de Museus de les Terres de Lleida i Aran (XTMTLLA) forma part de les xarxes territorials de museus de Catalunya, que es despleguen en el conjunt del territori per tal de garantir la preservació i la difusió del patrimoni moble de Catalunya. Es va constituir el 2016 per la Generalitat de Catalunya, l'Institut d'Estudis Ilerdencs (Diputació de Lleida) i els titulars dels 12 museus registrats que la conformen. Està formada pels següents equipaments: Museu de la Noguera (Balaguer), Museu de Cervera, Museu Tàrrega Urgell, Museu d’Art Jaume Morera (Lleida), Museu de Lleida (Lleida), Museu de la Conca Dellà (Isona), Musèu dera Val d’Aran (Vielha), Ecomuseu de les Valls d’Àneu (Esterri d’Àneu), Museu Diocesà i Comarcal de Solsona (Solsona), Museu Diocesà d’Urgell (La Seu d’Urgell), Museu de Guissona i Museu Hidroelèctric de la Torre de Capdella. Les propostes d'estiu es van iniciar el primer cap de setmana de juliol, de forma que els equipaments han recuperat la seva normalitat tot i que mantenen el 70% de l’aforament.  Els 12 museus -recentment s’ha incorporat a la Xarxa el Museu Hidroelèctric de la Torre de Capdella- ofereixen activitats exclusives, visites, tallers, sessions de cinema i molt més. A més, durant els darrers mesos, els museus han recuperat l’activitat habitual, tot i les restriccions de mobilitat i d’aforament per la pandèmia de la Covid-19. Aquestes són les propostes programades: Exposicions temporals
  • La vaga de la Canadenca, actualment a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu i del 16 de juliol al 25 d’agost al Museu de la Noguera
  • Plàstica i Poesia. Cristòfol-Viladot i Nou Plast Poemes’, al Museu d’Art Jaume Morera, fins al 3 d’octubre 
  • Dones: ficcions i realitats, al Museu de Cervera. Fins al 5 de setembre. També s’ha inaugurat el 4rt Diàleg amb la Casa Duran. Representació d'una mort anunciada. d'Ana DMatos. Fins al 12 de desembre de 2021.
  • Les Guerres a Catalunya entre 1635 i 1714. Fins al 12 de setembre
  • Redrum, al Museu Tàrrega Urgell. Fins al 31 de juliol. I també Georg Massanés. CAMINS. Del 6 d’agost al 26 de setembre.
  • Llum a l’ànima. Palmira Jaquetti, 1985-1963, del 22 de juliol a l’1 de setembre de 2021 a l’Ecomusèu çò de Joanchiquet de Vilamòs.
  • Conselh Generau d’Aran. 30 anys d’autogovern, del 12 de juliol al 12 de setembre, de dimecres a dissabte de 17 a 20 h, Santuari de Santa Maria de Mijaran
Tallers d’arqueologia/excavacions Tallers que permeten als més petits conèixer com és el treball arqueològic:
  • Del 28 de juny al 9 de juliol:  18è. Taller d’arqueologia Cota Zero al Castell Formós de Balaguer
Visites teatralitzades Diferents personatges, alguns d’històrics i altres d’actuals, ens permeten conèixer el patrimoni i la història de forma diferent.
  • Albert Keller, l’enginyer cap de l’obra civil de la central, ‘torna’ al Museu Hidroelèctric de Capdella per acompanyar els visitants en la descoberta de la central.
  • La Margarida i la Regina de Quercí, dues dones que ens portaran a la Cervera jueva i medieval.
  • Al Museu de Guissona, el Titus Inquisitivus, un noble romà enviat pel Governador per investigar la desaparició de Iunia, la filla d’un dels homes més rics de Iesso, i en Cornelius Augurus, un endevinador que l’acompanyarà en aquesta investigació, portaran els visitants a recórrer el parc arqueològic descobrint els escenaris de la misteriosa desaparició de Iunia: la muralla, la porta nord de la ciutat, la casa senyorial i les termes.
  • Diferents personatges històrics ens acompanyaran a la necròpolis neolítica del Llor, Castellar de la Ribera (el Solsonès).
  • L’Esperanceta, la pubilla de casa Gassia, explicarà el modus vivendi dels pallaresos a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu. A més, també viatjarà fins al Pallars Jussà per visitar el Castell de Llordà.També podrem gaudir de l’Esperanza de la Pampa, la seva prima argentina, la Joana la Gascona, la seva cosina i de l’Àrnica, una neorural afincada al Pallars. 
  • Visita teatralitzada a l’Ecomusèu çò de Joanchiquet de Vilamòs de la mà de de Rufina Monge, la dona de l’hereu de la casa.
Tallers i experiències
  • Recerca de l’Or a Balaguer
  • Tallers d’etnobotànica a l’Ecomuseu de les valls d’Àneu i a l’Ecomusèu çò de Joanchiquet de Vilamòs.
  • Experimenta Iesso. Es tracta d’una experiència per degustar Iesso a través de dos tallers i una visita al jaciment, els visitants tenen l’oportunitat de conèixer la ciutat d’una forma diferent. Els tallers són: Un maridatge gastronòmic amb vins d’àmfora i tapes a càrrec del sommelier Jordi Martínez i un vermut ceràmic a càrrec de la ceramista Júlia Sangés, d'iniciació a la ceràmica, acompanyat d'un vermutet de La Bodegueta de Guissona
Visites guiades Molts dels museus ofereixen visites guiades per descobrir els diferents espais, com és el cas del Museu Trepat, el Museu de la Conca Dellà o del Museu Diocesà d’Urgell. En alguns casos, aquestes visites són una mica especials i permeten visitar els equipaments amb una perspectiva diferent: les visites de Joc de Dames de l’Ecomuseu, les nocturnes del Museu de Guissona, les passejades pel centre històric de Vielha del Musèu dera Val d’Aran o les visites amb diferents experts del Museu D. i C. de Solsona.    
 
 
Memoria_viscuda_Bonart_180x180 pxImpremta Pages - banner-180x178

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88