banner-elscatala-817x88px
Xarxaprod contra el tancament de Can Xalant

Notícies

Xarxaprod contra el tancament de Can Xalant

bonart mataró - 12/12/12
Banner-Resonancias-180x180px_v1-catbanner-elscatala-180x180px
Xarxaprod ha publicat un comunicat que fa referència al tancant de l’espai Can Xalant de Mataró i que reproduïm a en la seva totalitat:

"Xarxaprod és una xarxa catalana d’espais que treballa en l’àmbit de l’art i la creació contemporània tot promovent projectes de recerca i de producció, la seva difusió en diferents nivells socials i culturals del territori, i que fomenta les relacions internacionals amb altres espais afins. La Xarxa aplega en aquests moments vint-i-vuit espais associats, una part dels quals són independents i una altra són projectes impulsats per ajuntaments. L'espai Can Xalant de Mataró, n’és un membre fundador i un actiu impulsor que va acollir la primera de les reunions de Xarxaprod, a l’octubre de 2006.

Xarxaprod organitza la seva propera assemblea general a Can Xalant per tal de denunciar el seu "tancament" com a projecte, encara que l'Ajuntament de Mataró parli de "repensar la gestió per procurar-ne la seva viabilitat" però sense presentar públicament cap proposta de continuitat. Amb aquesta celebració, Xarxaprod vol evidenciar la injusta, inadequada i molt perjudicial decisió de l'ajuntament de Mataró amb el vist i plau del Departament de Cultura. Pel sector de les arts visuals i de la producció cultural del nostre país, el "tancament" de Can Xalant és una gran pèrdua no només per la ciutat de Mataró, sinó també pel país i la seva projecció internacional en l'àmbit cultural.

Des del nostre punt de vista, Can Xalant ha demostrat que pertany a un tipus d’equipaments culturals que tenen un caràcter de servei que va molt més enllà de l'àmbit local. En la seva intensa trajectòria ha desplegat una gran tasca internacional i per aquesta raó entenem que la seva existència no hauria d’estar subjecte a decisions mesurades únicament per interessos localistes i de política municipal. Des del govern de Catalunya hi havia hagut una voluntat de foment d'una xarxa de centres d’art articuladors del territori que deixaven a mans dels òrgans municipals de les ciutats on s’ubiquen el seu impuls i desenvolupament.

Fent-se evident que els interessos d’un govern local no tenen per què ser coincidents amb els interessos d’un govern de país, des de Xarxaprod demanem a la Generalitat que assumeixi les seves responsabilitats i arribi a un acord amb l'ajuntament de Mataró per tal d'evitar aquest nou tancament. En aquesta direcció anaven les aportacions que Xarxaprod va fer recentment al Pla Estratègic Cultura Catalunya 2021.

Des de Xarxaprod advertim que si no s'atura aquesta tendència, es pot desencadenar un efecte dominó cap a altres espais de semblant condició. Posem de manifest la nostra profunda indignació amb aquesta decisió i en demanem la seva reconsideració. Per aquest motiu vam formular aquestes preguntes al Conseller de Cultura de la Generalitat,  Ferran Mascarell, però malauradament encara no hem obtingut cap resposta:

1/ Quin és el posicionament del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya davant aquestes conseqüències derivades de decisions preses des de la política local?

2/ Quina és la planificació amb que treballa el Departament de Cultura cara a una articulació territorial d’aquest tipus d’equipaments?

Amb aquesta denuncia que fem els 28 espais de Xarxaprod, esperem fer entendre als nostres representants polítics la necessitat de prendre decisions amb visió de futur, fruit de l'anàlisi de llarga volada i no de determinades conjuntures municipals.

Membres: ACVic Centre d’Arts Contemporànies. Vic,  Art Print Residence/Murtra Edicions. Arenys de Munt, BaumannLab – laboratori de creació jove. Terrassa, Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona, Cacis, El Forn de Calç, Centre d’art contemporani i sostenibilitat. Calders, Cal Gras d’Avinyó. Centre de producció i residència d’artistes. Avinyó, Can Xalant, Centre de Creació i Pensament Contemporani de Mataró, Centre Cultural La Mercè. Girona, Centre d’Art i Natura. Farrera de Pallars., CeRCCa. Centre de Recerca i Creació Casamarlès. Llorenç del Penedés, Concèntrica-Espai d’art Moritz. Cornellà de Llobregat, EINA Centre Universitari de Disseny. Espai Barra de ferro. Barcelona, Experimentem amb l’Art / Espai Eart. Barcelona, Hangar. Barcelona, Homesession. Barcelona, Indensitat, Associació d’Art Contemporani. Calaf – Manresa – Barcelona, la Escocesa. Associació d’Idees EMA. Barcelona, Centre d’Art La Rectoria. Sant Pere de Vilamajor, La Xina A.R.T . Barcelona, L’Estruch, Fàbrica de Creació de les Arts en Viu. Sabadell, Nau Côclea. Camallera, Nau Ivanow. Barcelona, Priorat. Centre d’art. Espai d’arts Roca Umbert. Granollers, tallerBDN, creació, producció i difusió d’escultura. Badalona, T Centre d’Art Sant Antoni Multimèdia Internacional. Llinars, Telenoika. Barcelona i TPK. Art i Pensament Contemporani. L’Hospitalet.

Et poden
Interessar
...

817x68