Per unanimitat. Així de contundent s’ha mostrat el jurat del I Premi Fundació Han Nefkens MACBA d’Art Contemporani en atorgar el guardó a l’artista egípcia Iman Issa (El Caire, 1979). “Estem convençuts que la concessió d’aquest premi tindrà un impacte molt fructífer en un moment crucial de la seva carrera. Així mateix, significa un desafiament per a la seva pràctica en termes de rigor i objectivitat”, han dit els seus membres. Precisament, aquest és el propòsit del nou premi instituït per la Fundació Han Nefkens i el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA): ajudar a consolidar la trajectòria de creadors amb una carrera consistent però que encara els cal el reconeixement definitiu de la comunitat artística internacional.
Amb aquest nou premi, dirigit a creadors de qualsevol edat, sexe o nacionalitat, la Fundació Han Nefkens i el MACBA volen fomentar també la creació artística contemporània internacional, crear complicitats i xarxes d’intercanvi d’idees entre els cinc continents i estimular la producció d’obra nova a Barcelona. En aquest sentit, una de les singularitats del guardó és el paper determinant de deu scouts (una mena d’exploradors) repartits per tot el món, cadascun dels quals selecciona un total de tres artistes de la seva àrea geogràfica. D’aquesta primera proposta, d’uns trenta candidats, el comitè del premi escull entre cinc i deu finalistes, dels quals el jurat decideix el guanyador. El premi, de caràcter biennal, està dotat amb un total de 50.000 euros per al guanyador: 20.000 en concepte d’honoraris i 30.000 destinats a la producció d’un projecte nou a Barcelona. Iman Issa realitzarà la nova obra per a la ciutat durant el 2013.
El jurat internacional està format per cinc experts en art contemporani. D’aquests cinc, dos són fixos: Han Nefkens, escriptor i col·leccionista holandès resident a Barcelona, i Bartomeu Marí, en qualitat de director del MACBA; i els altres tres membres (renovables) en aquesta primera edició són: Iwona Blazwik (Londres), directora de la Whitechapel Art Gallery; Adriano Pedrosa (São Paulo), comissari independent, escriptor i crític d’art, i Christine Tohmé (Beirut), comissària i activista cultural.
Pel que fa al grup dels deu scouts repartits pels cinc continents, en aquesta primera edició del premi està format per: Defne Ayas (Àsia), Zdenka Badovinac (Eslovènia), Abdellah Karroum (Marroc), Sylvia Koubali (Turquia), Gabi Ngcobo (Sud-àfrica), Victoria Noorthoorn (Argentina), Manu Park (Corea), Beatriz Pérez (Colòmbia), Christoph Storz (Índia) i Batthélémy Toguo (Camerun i París).
Tres són les raons que el jurat ha argüit com a determinants per concedir el premi de forma unànime a Iman Issa: És una artista que ha sabut dotar la seva obra amb una maduresa crítica i visual poc freqüent en artistes de la seva generació. Autora d’una obra prolífica i rica, és capaç d’emprar diversos mitjans i tècniques amb gran habilitat i un sentit formal molt treballat. És capaç de tractar temes polítics i històrics amb una gran profunditat però fugint de convencionalismes i tòpics d’episodis com la Primavera Àrab, que es presten amb facilitat a certes lectures una mica tendencioses. La seva trajectòria artística i intel·lectual està en continu desenvolupament i posseeix una imaginació molt fèrtil i una gran capacitat per atraure, qüestionar i desafiar l’espectador. Iman Issa viu i treballa al Caire i a Nova York. Recentment ha participat en les exposicions col·lectives o individuals The Ungovernables (New Museum, Nova York, 2012), Seeing is Believing (KW, Berlín, 2011), Material, Rodeo (Istambul, 2011), Short Stories (Sculpture Center, Nova York, 2011) i Propaganda by Monuments (Contemporary Image Collective, El Caire, 2011). El seu treball en vídeo s’ha pogut veure en diversos espais com ara Transmediale (Berlín), Tate Modern (Londres), Spacex (Exeter), Open Eye Gallery (Liverpool) i Bidoun Artists Cinema, Art Dubai (Dubai).