Amb el teló de fons de l’exposició El Paral·lel, 1894-1939, que el CCCB presenta fins al 24 de febrer, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona vol debatre sobre el futur d’aquest emblemàtic barri barceloní que avui busca retrobar la seva centralitat social i cultural. L’anomenada Diagonal canalla té un passat gloriós que malauradament no va ser prou reconegut en el seu moment per l’oficialitat cultural de la ciutat. Les arts escèniques i la música hi van articular durant dècades una intensa vida, on es barrejaven des de les classes més altes fins a les més populars i marginals. Avui, el futur d’aquesta avinguda navega entre la nostàlgia del que va ser i el desig del que podria ser. Durant els darrers anys s’estan fent passos per transformar aquest barri, que, malgrat la seva significació, encara arrossega moltes dificultats. En aquest procés intervenen la Fundació El Molino i moltes altres associacions que treballen per promoure un pla d’accions en l’àmbit cultural, econòmic i urbanístic que hauria de contribuir a què el Paral·lel tornés a brillar amb llum pròpia.
Dimarts 15 de gener, a les 19 h: Fem el Nou Paral·lel: L’Avinguda de les Persones i de les Arts Escèniques. Presentació pública del Pla del Paral·lel de l’Ajuntament de Barcelona. Introducció a càrrec de l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias. Intervenció a càrrec del tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà Antoni Vives. Presenta Elvira Vázquez, presidenta de la Fundació El Molino (FEM)
Dimarts 22 de gener, a les 19.30 h: El Paral·lel: un retrat cultural presentat i moderat per Josep Bohigas, arquitecte i patró de la Fundació El Molina i participació de Xavier Theros, escriptor i poeta; Jordi Coca, escriptor i doctor en arts escèniques i Juan José Lahuerta, professor d’História de l’Art i de l’Arquitectura a l’ETSAB.
Dimarts 29 de gener, a les 19.30 h: Mirades sobre el futur d’El Paral·lel presentat i moderat per Elvira Vázquez, presidenta de la Fundació El Molino (FEM) i participacio d’Albert Civit, gerent adjunt d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Castellón, director de Moritz, Maria Serrat, directora general del Conservatori del Liceu i Josep Ferrando, arquitecte.