L’exposició Fotògrafs viatgers (1876-1936). L’àlbum d’Ulisses que acull el Museu d’Història de Catalunya podrà visitar-se, amb entrada gratuïta fins el pròxim 3 de febrer. L’exposició, que suposa una clara evidencia de la importància del fons l’Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya, ara digitalitzat, està formada per una selecció de prop de 250 imatges, realitzades per sis fotògrafs viatgers. Tots sis autors van estar vinculats a la història del Centre Excursionista de Catalunya des de finals del segle XIX fins als inicis de la guerra civil. Es tracta de César August Torres, Juli Soler, Lluís Llagostera, Jean Thomas, Adolf Zerkowitz i Albert Oliveras.
Viatgers i amants de la fotografia, tots sis van esdevenir testimonis del seu entorn i la seva època. Aquests Ulisses contemporanis van deixar constància de les seves experiències a partir del reportatge fotogràfic. Les seves motivacions van ser diverses: planificades campanyes d’estudi per diferents territoris estimulades per raons patriòtiques o per una atracció sentimental; estades amb finalitats científiques que es transformen en viatges interiors, o luxosos creuers a terres àrtiques en són alguns exemples. Però més enllà de la diversitat de motius que van portar a aquest viatgers a deixar constància dels seus viatges, ja sigui des de la pràctica de l’excursionisme d’alta muntanya fins a la recerca de l’exotisme oriental, les seves fotografies testimonien la seva concepció del món i de com van assimilar el seu entorn.
D’aquesta manera, l’exposició reflecteix un període històric transcendental en la construcció del món contemporani. Són els anys d’auge i consolidació del colonialisme –un fenomen que l’Estat espanyol només va viure de manera marginal, a causa del seu subdesenvolupament històric–; de la revolució dels transports terrestres, amb l’aparició de l’automòbil, i d’ultramar, amb els grans vapors transatlàntics –i l’inici de l’aviació. I són els anys d’arrencada del turisme de masses a casa nostra, i d’un interès creixent pels viatges llunyans i exòtics, reflectit en la literatura i en l’art, però també en la fotografia i en el cinema naixents. Tots aquests ingredients construeixen l’exposició, que és també un homenatge a aquells sis fotògrafs viatgers i una anàlisi de les mirades creuades amb els seus fotografiats.