banner-elscatala-817x88px
La relació entre Joan Ponç i la literatura al Museu de la Vida Rural

Exposicions

La relació entre Joan Ponç i la literatura al Museu de la Vida Rural

bonart l'espluga de francolí - 21/01/13
Banner_bonart_Espai_del_Peix_OCT21_AW2Banner-Bleda-y-Rosa-180x180px_v1-cat
El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí inaugura el divendres 25 de gener a les set de la tarda l’exposició Joan Ponç i la literatura. Presentaran l’acte, que coincideix amb l’inici de la Fira Agrícola de Sant Vicenç, l’alcalde del municipi, David Rovira, el president de l’Associació Joan Ponç, Jordi Carulla-Ruiz, la filòloga catalana Laia Torres, el poeta José Corredor-Matheos, l’escriptor Carles Hac Mor i el director de la Fundació Lluís Carulla, Carles Duarte.

Joan Ponç i la literatura aplega dues col·leccions de gravats que l’artista va fer de dues grans obres de la literatura universal: el Quixot i el conte La metamorfosi de Franz Kafka; i una col·laboració molt especial que el pintor ideà amb el seu amic, el poeta J.V. Foix, i que es va traduir en el llibre La pell de la pell. Tant els aiguaforts fets en honor del conte de Kafka com la col·laboració amb Foix es van acabar materialitzant en dos volums de bibliòfil editats per Polígrafa. Les il·lustracions del Quixot, en canvi, van ser una iniciativa de Ponç que no va cristal·litzar en un llibre.

Al contrari del que es pugui pensar, els gravats que conformen Metamorfosis Kafka-Ponç no estan enquadernats al costat del text del conte, tot i que no deixen de fer-hi referència. Van acompanyats d’un text delirant del poeta José Corredor-Matheos: Kafka, Ponç i el mateix Corredor en una “aventura” que comença amb una partida d'escacs contra Marcel Duchamp en un cafè de Cadaqués.

La relació entre Foix i Ponç, que cristal·litza en La pell de la pell l’any 1970, neix a la dècada dels 40. El poeta és qui obre la porta de les avantguardes europees al jove pintor, en una Catalunya recent sortida de la guerra on no arriben sinó en comptagotes les influències externes. Trenta anys més tard, creen junts el llibre d’artista La pell de la pell, on Ponç demostra el seu mestratge tant en el dibuix com en el gravat. La pell de la pell ja va estar exposada al Museu l’any 2008 i, en aquesta ocasió, se’n veurà només una mostra

A més d’aquestes, les aproximacions de Ponç a la literatura són múltiples. Destaquen les col·laboracions amb Brossa, de la que neix l’any 1947 Parafaragaramus, amb Joan Fuster l’any 1974 que dóna com a fruit L’exploració de l’ombra i també amb Luis Goytisolo, en els llibres Devoraciones i Ojos, círculos y buhos.

A la imatge, "Kafka" de Joan Ponç

 

Et poden
Interessar
...

thumbnail_Xarxes_Olga_Andrino_Banner_1