Abartium galeria d'art, carretera de Folgueroles km 4,5, La Novíssima de Calldetenes presenta l'exposició El llibre de l’aigua, de Joanpere Massana (Ponts, 1968), l’exposició Deep Entropy de Ruth Peche (Madrid, 1966), i la Col·lectiva Contemporània.
El llibre de l’aigua de Massana marca el principi d’una sèrie que inicia el seu periple expositiu al Palazzo delle Arti Napoli, per continuar a la Pinacoteca de Jesi (Itàlia) i a la resta d’Europa en exposicions individuals, col·lectives, fires i instal·lacions.
Abartium presenta a les sales 1 i 3, una selecció d’obres catalogades de diferents formats sobre paper i fusta.
“La quarta dimensió, el temps, pren un rol important on són innombrables les referències al córrer de l’aigua i per tant del temps: petjades de persones que hi ha passat o pedres desgastades del córrer dels rius. (…) Representa de fet, un viatge per rius i a mar obert. Està dedicat al lligam entre la pàtria de l’artista i el lloc de la –primera– mostra mitjançant la realitat cultural del Mediterrani que conjuga Catalunya a la ciutat de Nàpols. (...) La pintura matèrica de Massana, no obstant els elements figuratius citats anteriorment, desenvolupa gestos i signes generosos que revessen en un abstractisme emotiu clarament derivat de la tradició de l’informe.D’altra part, el vesant narratiu del treball de Massana el lliga a la Transvarguarda original, campanya que desenvolupa un imaginari entre mite i fantasia, sovint fent referència als interessos primaris, com espai, temps i història.” Julia Draganovic, Directora del Palazzo delle Arti Napoli (Itàlia).
Joanpere Massana és Llicenciat en BBAA en l’especialitat d’escultura, professor de Volum i Coordinador del Departament de Volum a l’Escola Superior d’Art i Disseny Ondara de Tàrrega, Conseller d’Art a l’Institut d’Estudis Ilerdencs Diputació de Lleida.
A la sala 1, Abartium presenta fotografies en caixes de llum de Ruth Peché. Artista multidisciplinària, la seva pràctica ha estat estretament lligada al medi natural i el seu gravíssim deteriorament per l’acumulació d'escombraries plàstiques. Ha desenvolupat diversos projectes de profund contingut conceptual sobre l'ecologia, la dona i la societat contemporània.
Les obres seleccionades formen part de la sèrie “Deep Entropy”, on l’autora crea una sèrie de criatures marines d’impressionant bellesa on s’apropa amb una visió quasi científica en la recerca de respostes a la vida i amb l’esperança de comprendre com funciona el món. Veu la natura com “la major font de creativitat”.
En aquesta sèrie ens retorna al mar, a l’origen de la vida de la terra a partir de fotografies de formes aquàtiques vivents, la qual vivacitat i textura apel·len la seva sensibilitat que treballa digitalment per a crear originals obres d’art, on potencia l’atmosfera, la il·lusió de profunditat i la sensació real. L’efecte aconseguit és de formes i organismes en retrats sèpia polaritzats d0anemones i coralls que semblen vius, respirant, mirant-nos, tal i com ella els troba al fons del mar.
Ruth Peche es Llicenciada en BBAA i en Ciències de la Informació per la UCM, Màster PhotoEspaña en fotografia i Graphic Design Parsons School of Design de Nova York a EEUU. Ha estat docent de tallers i ponent de congressos sobre temes mediambientals a ciutats europees.
A la sala 4 l'exposició "Col·lectiva Contemporània" mostra obres dels següents artistes seleccionats en les disciplines de pintura i escultura: Sana Abreu, Isabel Díaz Quesada, Roberto Garcia, Patricia Gisbert, Tetiana Kobarenko y S. Mangas.
Les exposicions es podran visitar fins el 8 de setembre de dimarts a divendres de 13 a 20h i dimarts de 17 a 20h. Dissabtes concertades.
A la imatge, obra de Joanpere Massana.