El dimarts 5 de març, a les 7 de la tarda, a la Casa de Cultura de Girona, tindrà lloc la segona de les tertúlies que la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Diputació de Girona han organitzat en el marc de la Setmana dels Rahola. L’objectiu és donar més visibilitat a aquests premis –que arriben ja a la quarta edició–, potenciar-los i implicar-hi més activament la societat gironina.
A través del fil conductor Carles Rahola: periodisme i periodistes, quatre destacats gironins parlaran de les seves vivències en el món periodístic: Jordi Bosch, exsecretari general de TVE i president d’Endemol España; Lluís Falgàs, periodista especialitzat en la crònica política, i director i presentador del programa Aquí parlem de TVE; Jaume Peral, cap d’Informatius de TV3; i Ramon Rovira, excorresponsal de TV3 a Washington i actual director de Comunicació i Relacions Institucionals del Banc Sabadell. El degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya i director de la Cadena SER Catalunya, Josep Maria Martí en farà la presentació.
Coincidint amb l’objectiu de potenciar els Premis de Comunicació Local Carles Rahola més enllà de l’acte de lliurament dels guardons, aquest any per primer cop hi col·labora activament l’escola universitària ERAM a través del Màster de fotografia (organitzat conjuntament amb la Fundació UdG) i de l’assignatura de fotoperiodisme. Així, els alumnes que cursin aquestes especialitats tindran l’oportunitat d’apropar-se a la realitat de la professió. Aquest acord s’ha traduït en l’exposició Testimoni fotogràfic. Un reportatge del present gironí, integrada pels projectes de dos alumnes del Màster de fotografia: Límits, d’Àlex Salcedo, i Noves pastures, de Martí Albesa, que es podrà veure del 8 al 22 de març a la sala d’exposicions de la Casa de Cultura.
Tot plegat culminarà el dilluns 11 de març a 2/4 de 9 del vespre, a l’Auditori Palau de Congressos de Girona, amb la cerimònia de lliurament dels Premis de Comunicació Local Carles Rahola, organitzada per la Diputació de Girona i la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Els guardons reconeixen la tasca de la professió periodística a les comarques gironines i volen fomentar la creativitat informativa i les iniciatives per difondre, recuperar, gestionar o aplegar informació de tipus periodístic en qualsevol format, àmbit i estructura.
Per això, hi ha set categories: projecte sobre comunicació periodística, premsa escrita, ràdio, televisió, fotoperiodisme, comunicació institucional i informació digital. Tots els premis estan dotats amb mil euros, a excepció del guardó al millor projecte de comunicació periodística, que té una dotació de dos mil euros.
Els Premis de Comunicació Local Carles Rahola arriben a la quarta edició plenament consolidats, ja que per primera vegada s’ha superat el centenar de treballs i autors que aspiren als guardons. Fins a 109 autors ?molts d’ells en equip? han presentat un total de 115 treballs a les set categories dels Carles Rahola. Aquesta s’ha convertit, doncs, en l’edició amb més participació de totes les que s’han fet fins ara. A la primera edició es van presentar 45 autors, 59 a la segona i 54 a la tercera. Pel que fa a les obres, se’n van presentar 82 el primer any, 99 el segon i 93 l’any passat.