De l’1 al 31 de març se celebra el Festival Mirades de Dones, l'únic festival dedicat a les dones en les arts visuals. Centres d’art, fundacions, galeries, museus, sales d’exposicions i centres educatius d’arreu de Catalunya participen en aquesta iniciativa. La festa d’inauguració se celebrarà avui dia 8 de març a les 19 h. a La Virreina Centre de la Imatge de Barcelona. Organitza MAV i Dones en les Arts Visuals.
El Festival Mirades de Dones 2013 és el primer gran esdeveniment d’art contemporani que s’organitza a Catalunya per donar visibilitat al paper de les dones en aquestes esferes: des de la creació, passant pel comissariat, la investigació i ?ns la crítica d’art. L’organitza MAV (Asociación de Mujeres en las Artes Visuales) qui ha aconseguit reunir diferents focus artístics del territori estatal. La cita va començar l’any passat a Madrid sota el nom de Festival Mirades de Dones i donat el seu èxit, s’ha estès per tot el territori espanyol en la seva segona edició, la primera a Catalunya.
Les dades dels darrers informes elaborats per MAV posen de manifest que el sistema artístic estatal no juga a favor de les dones. El seu art està infrarepresentat: ?A Espanya, el 70% dels llicenciats en Belles Arts són dones. En canvi, només el 30% de les beques i ajudes per a joves creadors són per elles.?Les galeries espanyoles acullen només un 24'7% d’obres creades per dones davant d’un 75,3% d’obra d’homes.
El primer Festival Mirades de Dones celebrat l’any passat a Madrid, va aglutinar ?ns a 72 seus només a la capital. Enguany, aquesta xifra s’ha triplicat i seran gairebé 200 els espais que s’han aliat amb aquesta iniciativa per tal de representar el treball de més de 800 artistes, però també comissàries i critiques d’art en tot el territori estatal. Entre ells trobem el Museo Reina Sofía, MUSAC, IVAM, el Museo Thyssen-Bornemisza, etc.
A Catalunya el festival compte en aquesta primera edició amb 35 seus i més de 100 artistes. Reconeguts espais com l’Arts Santa Mònica, La Virreina Centre de la Imatge, la Fundació Vila Casas, Fundació Tàpies, Casa Àsia, Casa Amèrica Catalunya; fabriques d’art com a Piramidón, la Nau Ivanow, Homesession, La Escocesa o Roca mbert. També els museus municipals com el Museu d'Història de la Immigració de Catalunya o el Museu Molí Paperer de Capellades han volgut ser presents a la cita. Nombroses galeries privades també participen al Festival com H2O, Galeria Balaguer, N2, Carme Espinet, Imaginart Gallery, Espai Cavallers, Artur Ramon Art, Aragón 232, etc. I s’hi han sumat espais emergents com Escalera de Incendios o l’Espai ST3. Uns còmplices imprescindibles són els centres educatius que donen a conèixer i ensenyen a valorar l’obra de tantíssimes dones artistes que treballen en l’art contemporani. Per això, comptem amb la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja.?En totes aquestes seus s’exhibiran obres d’artistes com Mabel Palacín, Chiharu Shiota, Pía Elizondo, Lita Cabellut, Pilar Aymerich, DominicaSánchez, Stella Rahola Matutes, Sunita Prasad, Roser Oduber, Lusesita, Hélène Crécent, Sylvie Bussières, Anke Blaue, Leticia Feduchi, Neus Roig, Valentina d'Amaro, Mar Arza i moltes altres.
El Festival Mirades de Dones 2013 vol retre homenatge a artistes catalanes del passat l’obra de les quals encara no han estat su?cientment reconeguda ni valorada.?En aquesta ocasió els organitzadors compten amb exposicions de Conxa Sisquella i Felícia Fuster, dues artistes que mereixen un lloc destacat a la historia de l’art català. El festival qualifica el festival com una “trobada necessària per reivindicar i difondre el paper que mereixen tenir les artistes, comissàries, critiques, galeristes i historiadores en el sistema artístic català i de l’Estat espanyol”.
A la imatge, l'artista Hélène Crécent sèrie Corps Glorieux de l’artista Hèléne Crécent que es pot veure a Imaginart Art