Organitzada pel Musée d’Art moderne de la Ville de Paris, Paris-Musées i el Museu Guggenheim Bilbao, L’Art en guerre. França, 1938–1947: de Picasso a Dubuffet presenta en el Guggenheim de Bilbao del 16 de març al 8 de setembre com, davant l'amenaçador context d'opressió viscut a França durant la II Guerra Mundial i l'ocupació nazi, els artistes de l'època es van rebel·lar enfront de les consignes oficials mitjançant noves respostes estètiques que van modificar el contingut de l'art.
Més de 500 obres d'un centenar d'artistes, incloent documents, fotografies i pel·lícules inèdites, es reuneixen en aquesta exposició única, que compta amb el patrocini de la Fundació BBVA, i que evidencia la forma en la qual aquests creadors van resistir i van reaccionar, “fent la guerra a la guerra” amb formes i materials casuals impostos per la penúria, fins i tot en els llocs més hostils a tota expressió de llibertat. Mai abans com durant aquests anys els esforços militaristes per part del poder van generar d'una forma tan automàtica la reacció dels artistes, creadors permanents obligats a canviar de materials per revelar l'estat de les coses i escapar a les consignes oficials, fins i tot fins a en els llocs d'internament més hostils a tota expressió de llibertat, on no es va deixar de crear.
Treballs de grans artistes com Pierre Bonnard, Victor Brauner, Alexander Calder, Salvador Dalí, Óscar Domínguez, Jean Dubuffet, Marcel Duchamp, Raoul Dufy, Max Ernst, Jean Fautrier, Alberto Giacometti, Julio González, Vasily Kandinsky, Paul Klee, Fernand Léger, René Magritte, André Masson, Henri Matisse, Henri Michaux, Joan Miró, Francis Picabia, Pablo Picasso, Pierre Soulages, Nicolas de Staël, Joseph Steib, Yves Tanguy, o Wols entre uns altres, s'exposen al costat d'obres de supervivència que transmeten l'energia desesperada d'autors desconeguts per al gran públic, en un recorregut per dotze seccions que es despleguen al llarg de la segona planta del Museu. Una mostra única que servirà, com afirmen Jacqueline Munck i Laurence Bertrand Dorléac, comissàries de l'exposició, per desvetllar “tot el que va quedar en la intimitat dels habitatges i dels tallers, dels refugis, dels camps d'internament i de concentració, de les presons i dels hospitals psiquiàtrics, a l'ombra de la història”.
A la imatge, a dalt, "Los lazos rosas", 1937 de Paul Delvaux. A sota, Jacqueline Munck, comissària; Rafael Pardo, director de la Fundació BBVA, patrocinadora de la mostra; Juan Ignacio Vidarte, director general del Museu Guggenheim Bilbao i Laurence Bertrand Dorléac, comissària.