El dia 23 de març a la sala d'exposicions temporals del MUME de la Jonquera, a les 11 h. tindrà lloc la presentació de dos llibres que recuperen la trajectòria quasi desconeguda de dues persones que van emprendre el camí de l'exili l'any 1939. Les dues obres evidencien l'enorme camp a recórrer que encara hi ha pel que fa al coneixement dels protagonistes de l'exili de 1939. Figueres oblidades com les de Joan Roura-Parella i d'àngela Clos Batlle fan palès que la derrota republicana va suposar una pèrdua irreperable de capital humà en tots els àmbits del país.
Salomó Marquès, professor emèrit de la Universitat de Girona i especialista en l’escola durant l’etapa republicana, i Joaquim Pagès, alcalde de Tortellà, seran els encarregats de presentar el llibre La carpeta de l'oncle: correspondència d'exili de Joan Roura-Parella, els autors del qual són Pere Gómez Inglada, Salomó Marquès Sureda, Joaquim Pagès Manté, Lu Planagumà Vilalta i Conrad Vilanou Torrano. El llibre va ser editat l’any 2012 per la Universitat de Girona (UdG) i l'Ajuntament de Tortellà. La carpeta de l'oncle és un apropament a la figura de l’acadèmic Joan Roura-Parella, originari de Tortellà nascut l’any 1897, que va haver d’emprendre el camí de l’exili el 1939. Amb una brillant carrera en els camps del magisteri, la psicologia i la filosofia, Joan Roura-Parella es va consolidar com un acadèmic reputat als Estats Units. En el llibre se situa i contextualitza la figura d’aquest important intel·lectual català i es mostra un ampli ventall de la seva rica correspondència amb persones destacades de l’exili i del món cultural anglosaxó. Joan Roura-Parella va morir el 1983 a Middleton (Connecticut, EUA).
Joaquim Nadal, catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de Girona, i M. Concepció Saurí, arxivera de Palafrugell i autora de l’estudi, seran els encarregats de presentar el llibre Àngela Clos Batlle. La primera regidora. El llibre el va editar el 2012 l'Associació Suport a la Dona de Palafrugell. Àngela Clos Batlle. La primera regidora traça una aproximació biogràfica al trajecte d’una pionera en l’àmbit de la participació de les dones en la política institucionalitzada. Àngela Clos Batlle (Cantallops, 1897 - Caracas, 1988) va ser la primera regidora de l'Ajuntament de Palafrugell, des del 17 d'octubre de 1936 fins que va marxar a l'exili cap a França el 1939. L’autora del llibre, M. Concepció Saurí, ha combinat biografia, narrativa i recerca. Amb el pols d’una escriptura literària l’autora mostra les interioritats de la seva recerca. L’estudi es teixeix a partir de documentació d’arxiu i també amb l’aportació de testimonis que van conèixer l’Àngela Clos Batlle.
L’acte el moderarà Jordi Font Agulló, director del MUME.