Els envelats han estat un fenomen cultural rellevant a la societat catalana durant gairebé un segle i mig. Sorgits en el context dels canvis socials profunds de les primeres dècades del segle XIX, i com a conseqüència de la gran afecció que hi havia pel ball a la Barcelona de l’època, els envelats es van expandir ràpidament per tot el territori català i es van convertir en un element imprescindible i emblemàtic de les festes majors.
L'objectiu de L’Envelat. Arquitectura singular i símbol de la festa major d’aquesta és rescatar de l’oblit i reivindicar l’envelat com a bé patrimonial i creació original i significativa de l’arquitectura i de la cultura popular festiva catalana; estimular la recerca històrica i la salvaguarda documental i material en relació als envelats, i impulsar-ne la recuperació i recreació amb nous conceptes i formalitzacions.
La mostra, organitzada per la Fundació 1859 Caixa Sabadell, és una coproducció del Departament de Cultura de la Generalitat i l’Institut Ramon Muntaner (amb motiu del bicentenari de la festa major del barri de Gràcia de Barcelona, l’any 2017). Està formada per 41 plafons autoportants que contenen el material expositiu, que inclou textos impresos, fotografies i elements sonors i visuals.
L’Envelat. Arquitectura singular i símbol de la festa major es podrà visitar a l’Espai Cultura Fundació 1859 fins al divendres 27 de setembre. L’entrada és gratuïta.
A la imatge, detall d'un dels envelats presents a la mostra.