banner-elscatala-817x88px
La col·lecció Orinoco al Museu Centre Gaiás

Exposicions

La col·lecció Orinoco al Museu Centre Gaiás

bonart santiago de compostel·la - 20/03/13
BONART-180x180-Cervells180x180
La Fundació Cisneros / Col·lecció Patricia Phelps de Cisneros (FC / CPPC) i la Conselleria de Cultura, Educació i Ordenació Universitària de Galícia, han decidit que la prestigiosa Col lecció Orinoco, una de les mostres més representatives del món etnogràfic llatinoamericà, s'exhibeixi per primera vegada a l'Estat espanyol, al Museu Centre Gaiás (Santiago de Compostel·la), des de finals del proper mes de maig. Així, sota el títol Orinoco. Viatge a un món perdut, l'exposició estarà composta per, aproximadament, 1.500 peces de les dotze ètnies que habiten a la conca del riu Orinoco, al Sud de Veneçuela, i a través d'ella es pretén donar a conèixer les creences, estructures socials i activitats diàries de les diferents cultures d'aquests pobles amazònics.

Guiats per l'amor a la Amazònia Veneçolana, la família Cisneros es va forjar com a missió la recopilació -a través de més de 30 anys d'expedicions per l'Amazones- del major nombre d'exemples recents i antics de l'artesania, els estris i altres artefactes de la vida diària d'aquestes poblacions indígenes. Un esforç que van completar amb l'adquisició de les col·leccions del etnògraf Edgardo González Niño i, posteriorment, de Walter Coppens. Així, la missió de la Col·lecció Orinoco és, a més de protegir i preservar els molts objectes que aporten llum a la vida de les tribus indígenes, despertar la consciència internacional dels pobles, la seva cultura i les amenaces a la seva existència. Això s'aconsegueix a través del desenvolupament d'exposicions -realitzades en col · laboració amb institucions internacionals- i programes dedicats a l'estudi, la conservació i l'educació. Després de viatjar durant els últims tretze anys per algunes de les institucions culturals més prestigioses d'Alemanya, França, Suïssa, República Txeca, Finlàndia, Rússia, Dinamarca i Eslovènia, la Col·lecció Orinoco arriba ara a l'Estat espanyol. Romandrà oberta al públic fins al gener de 2014.

L'exposició portarà per títol Orinoco. Viatge a un món perdut i convidarà a endinsar-se en una de les regions més inaccessibles i màgiques del planeta, per descobrir la vida i la cultura de les dotze ètnies que habiten la conca del tercer riu més cabalós de la terra, el mateix que va fascinar a escriptors com Jules Verne, Arthur Conan Doyle o científics com Alexander Humboldt. Així mateix, cridarà l'atenció el missatge de fons que aquesta exposició tracta de difondre a favor de la sostenibilitat, impregnant així la pròpia organització de la mateixa, des de la reutilització de materials que van ser emprats en altres exposicions com Gallaecia Petrea, fins a la selecció de la papereria amb el certificat mediambiental FCS.

La Col·lecció Orinoco inclou dues belles col·leccions fotogràfiques: les imatges de González Niño i les de Charles Brewer Carías, que també formaran part de Orinoco. Viatge a un món perdut. A més, la mostra inclourà la projecció de documentals i comptarà amb una secció multimèdia a través del web www.orinoco.org amb importants recursos didàctics. També comptarà amb un espai per a l'exhibició de peces procedents d'institucions i museus de Galícia vinculades a la realitat fluvial gallega, centrades en la descripció de la pesca i de la navegació, amb interessants peces com embarcacions o arts de pesca, etc.

Et poden
Interessar
...

BONART-817x68-Cervells