thumbnail_Banner-Barbara

Biblioteca

Presentació de “Marges”, novel·la de Roger Vilà Padró, al Museu de la Vida Rural

Presentació de “Marges”, novel·la de Roger Vilà Padró, al Museu de la Vida Rural
bonart l'espluga de francolí - 03/04/13

Editorial Barcino presenta Marges, la primera novel·la de la col·lecció Museu de la Vida Rural i del seu autor, Roger Vilà Padró. Dirigida per Jordi Llavina, aquesta col·lecció pretén oferir títols d’interès etnogràfic i literari, que reflexionin sobre el món rural i la pagesia, com també sobre altres assumptes que s’hi relacionen. El protagonista del llibre s’enfronta a les seves pors i febleses en un viatge al Priorat.

La primera presentació al públic de la novel·la serà dissabte 6 d’abril a les 6 de la tarda al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí. S’encarregaran de presentar la novel·la el director de la col·lecció Museu Vida Rural, Jordi Llavina, i l’autor de la mateixa, Roger Vilà. Els qui vulguin a visitar el Museu abans de la presentació podran gaudir d’una visita guiada per part de Jordi Llavina a partir de dos quarts de cinc.

El protagonista de la novel·la és en Menna, un home que té la sensació d'estar a la meitat del seu camí. Decideix fer vacances de la vida que porta i retirar-se tot un mes de juliol a un mas solitari, al terme de Margalef, al peu del Montsant. El pretext que el mou és endinsar-se en l’estudi dels marges del Priorat, construccions erigides en entorns muntanyosos per escalonar el terreny en diversos bancals i adequar-lo a l’ús agrari. D’aquesta comarca són característiques les extensions de murs de pedra seca.

L’estada al mas permet al protagonista sentir l’entorn a la pròpia pell i d’aquesta manera establir un paral·lelisme entre els desnivells de cada marge i les inquietuds, decisions i sentiments a què vol enfrontar-se. Cada racó, cada panoràmica i cada revolt del camí van configurant un paisatge nítid descrit amb precisió per l’autor, que aconsegueix transportar el lector sota el sol d’estiu i alhora mostrar els esglaons del camí que transita el protagonista al llarg del seu relat.

La identificació amb els marges esdevé una reflexió sobre la vida al camp, temps enrere i actualment, sobre la manera de prendre’s la vida i l’ús utilitari però respectuós de la natura. A través de les reflexions del protagonista i de la seva relació amb els habitants de Margalef, Roger Vilà elabora un retrat desacomplexat de la vida rural al Priorat, on se’ns evidencien la duresa, la precarietat del treball de la terra i la migració quasi forçosa dels joves per al deselvolupament laboral.

Marges parla de la solitud. Roger Vilà basteix l’evolució del protagonista i fa un escàner minuciós del que va experimentant, des del plaer de la tranquil·litat i la llibertat que l'estada al mas li proporcionen fins a la isolació i l’acarament de les pròpies pors i febleses, desvetllades a un ritme narratiu en harmonia amb el paisatge. Roger Vilà reflexiona sobre el retorn a un mateix, sobre el retrobament de les pròpies fortaleses per afrontar situacions vitals que suposen un ancoratge al passat. Un camí interior que el protagonista de la novel·la enriqueix amb la lectura d’autors com Dante, Vinyoli, Foix o Joyce.

Els altres llibres publicats fins ara per la col·lecció Museu Vida Rural són La força de la mà de l’home. Catàleg del Museu de la Vida Rural (2010) i Cròniques rurals (2011), de Jordi Llavina, Carme Martí i Albert Carreras.

Roger Vilà Padró (Sentmenat, 1968), és tècnic del Consorci per a la Normalització Lingüística i responsable del Servei Comarcal de Català de la Selva. Exjugador d’hoquei sobre patins i heavy a jornada completa, ha col·laborat en nombroses iniciatives culturals i ha estat un dels impulsors del cicle poètic “Paraules nocturnes” i la revista digital El Procés. L’any 2007 va publicar l’edició de La Musa vigatana de Marià Torrent i Vinyas.

 

Impremta Pages - banner-180x17840_MNACTEC_Banner-180x180

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90