Francesc Català Roca, Agustí Centelles, Joan Fontcuberta, Oriol Maspons, Joan Colom, Eugeni Forcano... Són alguns dels fotògrafs més rellevants de la història de la fotografia de Catalunya i tots ells tenen en comú formar o haver format part de l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya (AFC), que aquest any compleix 90 anys. Per a celebrar-lo, l'entitat organitza a Sonimagfoto&Multimèdia dues exposicions de dos dels seus membres més representatius: Eugeni Forcano i Sergio Tello. El saló de Fira de Barcelona se celebra del 17 al 20 d'abril al recinte de Gran Via.
Una trentena de fotos en blanc i negre realitzades a la Barcelona dels anys 60 i 70 i una selecció de la seva obra més recent en color conformen l'exposició La vida atrapada al vol d'Eugeni Forcano (Canet de Mar, 1926). El primer bloc correspon a la primera etapa fotogràfica del qui és Premi Nacional de Fotografia 2012: reportatge pur, en blanc i negre, intuïtiu i sensible. Fascinat per la vida i la supervivència de les persones que es troba pel carrer, Forcano capta i reflecteix en les seves imatges la realitat d'una època dura i plena de limitacions.
A l'exposició es podran veure des d'instantànies de personatges anònims i marginals fins a un dels millors retrats de l'escriptor Josep Pla, envoltat en el fum del seu cigarret. La imatge capta a la perfecció el que Pla va dir una vegada al periodista Joaquín Soler Serrano: Fumo per trobar els adjectius. L'escriptor de Llofriu també va opinar sobre l'obra de Forcano: "Aquestes fotografies són magnífiques, insuperables". Però el potent Forcano del blanc i negre no es va detenir. En la seva última etapa, el fotògraf s'endinsa en el món del color i comença un període marcat per la fantasia i creativitat. Els seus jocs amb la llum arriben a efectes extraordinaris i molt actuals.
Per la seva banda, Sergi Tello (Lleida, 1957) presentarà a Sonimagfoto una selecció d'imatges amb les quals pretén mostrar diferents formes d'observar el que ens envolta: des d'una òptica real, imaginària o simbòlica. Mestre Internacional per la Federació Internacional d'Art Fotogràfic (FIAP), els seus coneixements tècnics de la fotografia moderna són fruit d'una gran experiència que procedeix de la seva època analògica, en la qual ja experimentava noves tècniques de revelat, dobles exposicions o viratges.
L'AFC es va constituir el 1923 amb la finalitat de contribuir a la divulgació i el foment de la fotografia en totes les seves variants, un objectiu que continua vigent en l'actualitat. Durant la dècada dels 60, va ser una de les entitats fotogràfiques més importants del món amb socis de la talla de Xavier Miserachs, Ramón Masasts, Toni Catany, Ricard Terré, Agustí Centelles Eugeni Forcano, Francesc i Pere Català Roca, Joan Fontcuberta, Oriol Maspons, Joan Colom, Francesc P. de Ponti, Antoni Crous, Antoni Palau, Carles Roca, Jordi Gumí, Josep Closa, Rosa Szücs de Truñó i Carme García de Ferrando.
Amb al voltant de 300 socis, l'entitat organitza en l'actualitat concursos, exposicions, cursets de fotografia en blanc i negre o color, digital, photoshop i sessions de llum artificial, entre altres activitats. Disposa, així mateix, de laboratoris, plató fotogràfic, equip d'audiovisuals i aula digital. També té una de les millors biblioteques de fotografia del país, amb un gran nombre de llibres antics relacionats amb l'art de la llum. Per ella han passat nombrosos experts i estudiosos, tant nacionals com estrangers, principalment d'EUA, Holanda i Itàlia. El 2006, la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi pel seu paper com a pionera en la conservació i promoció de l'art de la fotografia a Catalunya.
A les imatges, a dalt, "L'home del sac" d'Eugeni Forcano; a sota, "El circ" de Sergi Tello.