El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí farà divendres 12 d’abril a partir de les set de la tarda un doble acte. Per una banda s’inaugurarà l’exposició La forma del vent. Joies i petites escultures d’Antonio Hervás. De l’altra, i un cop acabi la inauguració, es presentarà el llibre Una dona d’aigua de Núria Esponellà, finalista del Premi Prudenci Bertrana. A més dels dos autors de les obres, s’encarregarà de la presentació dels actes el director de la Fundació Lluís Carulla, Carles Duarte.
La forma del vent. Joies i petites escultures d’Antonio Hervás és la segona exposició que l’artista realitza al Museu. Ell va ser l’encarregat d’estrenar la sala d’exposicions temporals de l’edifici que es va inaugurar el 2009. En aquell cas va ser una exposició de pintura, Vestigis, acompanyada per alguna escultura. Ara, al contrari, Hervás oferirà una mostra de joies emmarcades i de petites escultures, de plata i bronze, que es podran veure al Museu fins el 28 d’abril.
Un cop acabada la inauguració de l’exposició d’Antonio Hervás, començarà la presentació d’Una dona d’aigua (Columna), la darrera novel·la de Núria Esponellà. Finalista del Premi Prudenci Bertrana 2012, es tracta d’una intriga psicològica al voltant d’un amor adúlter a finals del segle XIX. La situació s’emmarca a Banyoles, un petit poble llavors, i, a més dels dos amants, cobren protagonisme certs éssers mitològics, les goges, que habiten a l’estany. Segons la seva autora, la intenció de la novel·la és “aprofundir en l’ànima femenina”, mostrar la repressió que ha patit històricament la dona i el pas necessari i conscient que calia fer per superar-la. La ingent labor de documentació, recerca i estudi que Esponellà ha fet per bastir la novel·la es veu reflectida en la versemblant recreació d’una època crucial en la història del país. Passades les guerres carlistes i a punt d’inaugurar-se l’Exposició Universal de Barcelona, la novel·la relata en molts sentits el xoc entre dogmes centenaris i noves certeses científiques.
Antonio Hervás és nascut a Jaén l’any 1951, però viu a Gavà, Baix Llobregat, des de l’any 1966. A la ciutat comtal va realitzar els seus estudis artístics i es va graduar en Procediments Murals per l’Escola d’Arts Aplicades de la Llotja l’any 1980 i en Pintura i Gravat per la Facultat de Belles Arts Sant Jordi dos anys després.
Núria Esponellà, per la seva banda, és de Celrà, comarca del Gironès. És professora i escriptora i ha publicat mitja dotzena de novel·les, entre les que cal remarcar La travessia i Rere els murs, premi Néstor Luján de novel·la històrica 2009.
A la imatge, Antonio Hervàs amb una peça de l'exposició.