El 15 de febrer de 2013, va finalitzar el termini per participar en els Premis d'Arquitectura de les comarques de Girona 2013 que convoca des de l'any 1997 la Demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC). En aquesta nova edició, la setzena, s'han presentat un total de 63 propostes, de les quals 17 han estat les seleccionades pel Jurat.
Analitzant les propostes presentades, en aquesta edició hi ha un equilibri entre l'obra pública i l'obra privada presentada (31 vers 32 projectes). Entre aquestes, pren un paper protagonista l'habitatge unifamiliar aïllat i els equipaments promoguts per entitat públiques. El segueixen els projectes de rehabilitació i, amb poca participació, projectes d'interiorisme, d'urbanisme i d'ús industrial. Segueix tenint una presència notable les intervencions efímeres, com els patis de l'esdeveniment Girona, Temps de Flors 2012, i projectes expositius.
Aquest any, el Jurat encarregat de seleccionar els projectes ha estat format per l'arquitecte José Ignazio Linazasoro, nascut a Sant Sebastià, titulat a Barcelona el 1972, i catedràtic a Madrid des de 1988, com a president; l'arquitecta barcelonina Carme Ribas, titulada a Barcelona el 1981, premiada l'any passat com a coautora de la rehabilitació de
la Marfà; i els gironins Josep Fuses, titulat a Barcelona el 1977 i ensenyant a la UdG, i Carme Muñoz, titulada a l'Escola del Vallès el 2005 com a vocals; uns professionals de trajectòria contrastada, amb un perfil generacional molt heterogeni que cobreix un ampli ventall de disciplines dins la professió.
Projectes seleccionats el 2013: Pastisseria Fàbrega de Figueres, Jordi Pigem i Marta Matamala; casa a Port de la Selva, Emiliano López i Mònica Rivera; Captivitat, Girona Temps de Flors, Cristina Masferrer, Gustavo A. Torres i Èlia Clemente; CEIP Sant Roc d'Olot, Antoni Barceló i Bàrbara Balanzó; Casa Monsseda de Sant Feliu de Pallarols, Arnau Vergés; zona esportiva de la Devesa de Girona, Jansana de la Villa, de Paauw, Arquitectes slp; SAV 536, ampoller per ordenar al Servei d'atenció al visitant de la cooperativa La Fageda de Santa Pau, Espai Androna de Xavier Moliner i Sílvia Armengol; capgrossos, pigues i berruges, Figueres, Olot i Vic i els seus esparriots, Espai Androna de Xavier Moliner i Sílvia Armengol; rehabilitació d'una casa del poble Matajudaica, del Taller d'arquitectura Bernat Llauradó; Immensitat floral, Girona, temps de flors, Lluc Nadal i Margalida Nadal; edifici d'habitatges per a majors de 65 anys del Centre Joan Suñer de Girona, Arcadi Pla; carpa al restaurant Les Cols d'Olot, RCR Aranda Pigem Vilalta; rehabilitació restaurant Antaviana de Figueres, Illan Cullell; espai públic teatre La Lira a Ripoll, RCR Aranda Pigem Vilalta; reinventar-se o morir, Girona, temps de flors, Pere Fina, Albert Bosch i Clara Riera; Escola Freixa de Lloret de Mar, Elisabeth Capdeferro i Ramon Bosch; ampliació i remodelació del presbiteri de la Catedral de Girona, Mn. Genís Baltrons, Montserrat Nogués i Josep Pla.
Els Premis d'Arquitectura de les comarques de Girona es van convocar per primera vegada l'any 1997 amb la finalitat de valorar i divulgar la bona arquitectura produïda dins l'àmbit territorial de la província, i propiciar així el debat arquitectònic necessari en una societat plural i participativa com la nostra. Els premis de Girona són els primers i únics
de caràcter anual dels vuit que actualment dóna el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya a través de les seves demarcacions, delegacions i seus. Una constant d'aquests guardons ha estat la voluntat de conjugar un jurat format per arquitectes vinculats a les diferents vessants de l'arquitectura i amb una àmplia representació territorial. D'aquesta manera, el certamen ha comptat amb la presència d'arquitectes com ara Lluís Nadal, José Antonio Martínez Lapeña, Javier Frechilla, Esteve Bonell, Francisco Javier Mangado, Javier García-Solera, Carlos Meri Cucart, Josep Lluís Mateo, Alfredo Payá, Ramón Vilalta, Emilio Tuñón Álvarez, Carles Ferrater, Xavier Monteys, Carme Pinós o Jordi Garcés entre altres professionals.
A la imatge, "Captivitat". (COAC)