La Galeria Elvira González del carrer General Castaños, 3 de Madrid inaugurarà el 30 de maig la seva segona exposició del fotògraf nord-americà Robert Mapplethorpe. La selecció recollirà una trentena de fotografies de diferents èpoques des de 1980 a 1989, impreses en gelatina de plata en blanc i negre.
La mostra, que forma part del Festival Off PHotoEspaña, se centra en la representació del cos humà i la geometria de l'espai entorn de la figura corporal. Al llarg dels 80, Mapplethorpe va produir una gran quantitat d'obra que s'assemblaven als estàndards més clàssics: nus masculins i femenins, naturaleses mortes amb flors, i retrats en estudi d'artistes i celebritats. Amb una visió de resposta als valors conservadors de la seva època, Mapplethorpe va mostrar amb bellesa temis tabú com la sexualitat, l'exploració de l'estètica en l'home negre, l'homoerótico i el sadomasoquisme, entre uns altres.
El treball de Robert Mapplethorpe (Nova York, 1946-1988) l'ha consagrat com un dels fotògrafs més importants de la segona meitat del segle XX. Mapplethorpe va començar a treballar amb fotografia des de molt jove. Ja en els inicis dels 70 experimenta amb el dibuix, la pintura i el collage, per trobar finalment el seu mitjà artístic en la fotografia.
En 1973, realitza la seva primera exposició individual, sota el títol Polaroids a la Light Gallery de Nova York. Dos anys més tard el comissari Sam Wagstaff, qui es convertiria en la seva parella i mecenes, li regala una càmera Hasselblad de format mitjà amb la qual comença a fotografiar el seu cercle d'amics i coneguts: artistes, músics, personatges de la societat de Nova York, estels de cinema porno i membres de l'escena sadomasoquista underground. També va treballar en projectes comercials, com la portada de l'àlbum de Patti Smith i del grup Television. Va realitzar així mateix retrats i imatges de festes per a la revista Interview.
A la imatge, “Thomas”, 1986 de Robert Mapplethorpe. © Robert Mapplethorpe Foundation.