La Diputació de Terol i la Fundació Endesa han donat a conèixer la convocatòria de la XIIIà edició de les Beques Endesa per a les Arts Plàstiques. Segons s'indica a les bases, la dotació de les quatre beques que es concediran ascendeix a 22.000 euros cadascuna i compten amb un període de durada de dos anys, per la qual cosa se situen entre les més importants del panorama cultural espanyol. D'altra banda, la Diputació de Terol ha convocat també una nova edició de la seva “Beca per a artistes turolencs”. Una ajuda que permetrà donada la seva dotació, 7.000 euros, i la qualitat del jurat seleccionador (serà el mateix que concedeixi les Beques Endesa), que els artistes nascuts o residents en qualsevol localitat turolense puguin permetre's una dedicació més intensa a la seva obra. Els beneficiaris podran desenvolupar la seva activitat en qualsevol tècnica d'arts plàstiques. En ambdues convocatòries, el termini de presentació de sol·licituds finalitza el 15 de juny i el veredicte es farà públic abans del 30 de setembre de 2013.
Carmen Pobo, presidenta de la Diputació de Terol, ha subratllat la importància que suposa mantenir la convocatòria d'aquestes prestigioses beques: “Tant la nostra Diputació Provincial com la Fundació Endesa hem considerat d'interès fer un esforç pressupostari compartit i donar continuïtat a aquesta línia de treball cultural. Creiem que és la millor forma de ratificar la nostra aposta per la creativitat i per la labor dels artistes en uns temps econòmicament difícils per a tots”. Segons ha subratllat Carmen Pobo, “la suma de recursos públics i privats és una magnífica fórmula de mecenatge que, no només permet la supervivència d'aquest tipus de convocatòries sinó que afavoreix el que el Museu de Terol segueixi conformant una extraordinària col·lecció d'art contemporani que enriqueix el patrimoni cultural turolense”.
Les Beques Endesa són una iniciativa cultural sorgida, en 1989, de la col·laboració entre la Fundació Endesa i la Diputació de Terol. Amb aquestes Beques, ambdues entitats pretenen fomentar la labor artística. A més, la Diputació de Terol aconsegueix, amb la cessió de tres obres seleccionades de cadascun dels artistes becats, formar una rigorosa i interessant col·lecció d'art contemporani dins del Museu de Terol que, a dia d'avui, està integrada per un total de 248 obres de les quals són autors 60 artistes i que estan valorades en 1.700.000 euros. Una altra obra seleccionada de cada artista becat s'incorpora als fons de la Fundació Endesa.
A més de la important dotació econòmica de les Beques, que en aquesta convocatòria aconsegueix els 22.000 euros per a cadascuna de les quatre ajudes que es concedeixen, un factor fonamental que ha permès consolidar aquesta tasca de suport a les arts plàstiques és el prestigi del jurat, el seu nivell de rigor i la qualitat de la selecció que es realitza. La pluralitat de la seva composició i la serietat del seu treball confirmen la rellevància personal i professional dels seus membres i avalen, en les edicions celebrades fins al moment, la trajectòria coherent de les Beques Endesa.
Tant la XIII Edició de les Beques Endesa, com la VIII Beca per a artistes turolencs presenten alguns canvis significatius respecte al format i els continguts de la convocatòria.
Respecte a les Beques Endesa, la principal novetat és que es transforma la manera d'exhibir l'obra dels becaris seleccionats. Fins ara, el Museu de Terol realitzava una exposició col·lectiva dos anys després de la concessió de les ajudes. A partir d'ara, la beca inclou el compromís de l'artista d'elaborar una proposta expositiva del seu treball a realitzar en el citat Museu. Els dos primers artistes seleccionats realitzaran una exposició en el Museu de Terol en el 2014 i els dos següents en 2015. Això permetrà potenciar encara més la projecció expositiva dels artistes becats, optimitzarà la gestió dels recursos disponibles i reforçarà la programació d'exposicions temporals del Museu de Terol en matèria d'art contemporani.
Quant a la beca per a artistes turolenses, se suprimeix la limitació d'edat dels sol·licitants. Una mesura que reforça la pluralitat de l'accés i evita que es considerin, com ocorria fins ara, unes beques de formació.
Una altra novetat, comuna per a ambdues beques, radica en el tractament de la informació que faciliten els candidats. Des d'aquesta edició, s'elimina la documentació en suport paper i s'opta perquè tots els interessats a participar envien el seu dossier en format digital, bé en CD, DVD o memòria USB. Això permetrà, donat el nodrit volum de documentació que es maneja, una millor i més àgil gestió administrativa i una major operativitat per als membres del jurat. També, per als artistes, és un format molt més assequible.
Un canvi organitzatiu en la gestió de les Beques Endesa i de la Beca per a artistes turolencs és també el fet que, segons les bases, la composició del jurat només es farà pública en el moment d'emetre el veredicte. No obstant això, aquest jurat seguirà estant format per experts de reconegut prestigi en matèria d'arts plàstiques. Aquesta mesura, que ja és una pràctica habitual en convocatòries similars, permet més flexibilitat a l'hora de determinar la composició del jurat en funció de les tècniques i propostes presentades pels artistes. A més de facilitar una major especialització, també es considera més respectuosa amb els participants aquesta fórmula d'anunciar el jurat en el moment de concessió de les ajudes. Es garanteix així una major llibertat i transparència tant per als artistes com para els qui han de valorar les seves propostes.
Finalment, s'han reduït de cinc a quatre el nombre de beques Endesa que es concedeixen. I respecte a la dotació, s'ha passat de 24.000 a 22.000 euros cadascuna. Aquestes xifres certifiquen la voluntat de les entitats organitzadores de mantenir, malgrat la difícil conjuntura econòmica actual, la rellevància de les beques i la seva consolidada acceptació en els mitjans culturals espanyols.
Al llarg de la trajectòria de les Beques Endesa han rebut l'ajuda un total de 60 artistes, sent dos d'ells d'origen turolenc (Gonzalo Tena i Joaquín Escuder). D'altra banda, si tracéssim un balanç conjunt de les Beques podria apreciar-se com en la seva nòmina d'artistes figuren varis dels noms propis més interessants de l'art contemporani espanyol.
Les Beques Endesa han obtingut, en les convocatòries anteriors, una resposta multitudinària en qualitat i quantitat entre els artistes espanyols o residents a Espanya. Així, en la XII Edició de les Beques es va registrar una participació xifrada en 926 sol·licituds. S'espera que en aquesta XIII Edició de les Beques Endesa que ara s'engega s'aconsegueixin també importants nivells de participació.
En la seva primera edició, corresponent a 1999, la Beca que la Diputació de Terol promou per a artistes turolencs va ser atorgada a la pintora María José Pérez Vicente (Terol, 1965), llicenciada en Belles arts per la Facultat de BBAA de Sant Carlos a València. La segona convocatòria, celebrada en 2001, va permetre seleccionar com a becari a Manuel Gracia Gascón, nascut a Andorra en 1973 i llicenciat en Belles arts per la Facultat de BBAA de Conca. La tercera edició de la Beca va correspondre a Carlos Domingo (Sant Agustín, Teruel, 1969), llicenciat en Belles arts per la Universitat Politècnica de València. La quarta convocatòria va ser para Encarna Mosses (Soria, 1969) una fotògrafa resident a Terol. El pintor Juan Zurita (Aguaviva, Terol, 1975) va ser l'artista seleccionat en la cinquena convocatòria. En la sisena edició, va obtenir l'ajuda Sergio Romero (Antequera, 1975), creador i professor resident a Terol. En la setena convocatòria, va ser seleccionat Fernando Romero (Terol, 1983), pintor i docent.
A la imatge, "Happiness, Shanghai", obra d'Alicia Framis, artista que va guanyar una de les Beques Endesa del 2010.