La Casa d'Iberoamèrica de Cadis presenta des del 23 d'abril fins al 8 de setembre del 2013 l'exposició Jo, testimoni de l'artista mexicà Miguel Condé. L’exposició ha estat organitzada per l’ajuntament gadità i ha comptat amb la col·laboració de la Fundación de arte iberoamericano Jose Fèlix Llopis.
Miguel Condè va néixer a Pittsburg l’any 1939, el seu pare Salvador Condé Álvarez era pintor d’origen mexicà i la seva mare Victòria Weiner era una poetessa nord-americana. Va passar la seva infantesa entre la ciutat de Mèxic, a casa del seu pare, i la ciutat de Nova York on inicià l’ensenyament elemental a l’escola PS6 a la part alta de Manhattan i que du el nom de Lillie Deveraux Blake (1833-1913), sufragista nord-americana que va escriure novel·les, assaigs i que lluita pels drets de la dona. En aquesta escola moderna Miguel Condè va veure estimulades les seves capacitats artístiques des de ben petit. La Public School 6 (PS6) és només a dos carrers del Metropolitan Museum of Art i els seus programes educatius incentiven la creativitat del joves alumnes amb propostes per a que escriguin poemes, narracions i tota mena d’activitats que motivin l’aprenentatge artístic. En aquest sentit cal remarcar l’himne que es canta en cada assemblea de l’escola que clama, en clau pacifista: No he criat el meu fill per a que sigui un soldat. Miguel Condé, i també el fotograf Richard Avedon, el guitarrista José Feliciano, el músic Lenny Kravitz, l’escriptor J. D. Sallinger i molts d’altres artistes han estat alumnes d’aquesta escola elemental.
M. Condè va estudiar també en l’escola privada Walden, el nom Walden és ja per ell mateix una declaració dels seus principis progressistes, ubicada al costat Oest del Central Park a la part alta de Nova York i amb una orientació pedagògica dirigida vers les arts visuals i les arts escèniques. Walden School fou fundada el 1914 per Margaret Naumburg (1890-1983) pedagoga, artista i psicòloga que fou la primera en teoritzà sobre l’art com a teràpia.
Amb aquest bagatge inicial Miguel Condè es graduà l’any 1956 i llogà un estudi a Nova York assistint al reputat anatomista Stephen Rogers Peck, autor del famós Atlas de l’anatomia per a artistes. La seva carrera artística ha passat per diverses ubicacions geogràfiques, Mèxic, París, Madrid i sobretot Sitges on s’establí al començament dels anys setanta i on ha mantingut la seva residència al carrer illa de Cuba i el taller al carrer Sant Bonaventura. Miguel Condé és considerat un del més importants mestres contemporanis de gravat i en els darrers anys hem pogut gaudir d’exposicions memorables com la retrospectiva Pêle-Mêle (1972-2006) a l’edifici Miramar de Sitges l’abril de 2007 o El Canto del Grabado itinerant a Marbella, Sitges i Andorra la Vella el 2011. Amb aquesta Yo, testigo, Miguel Condè fa una declaració d’amor a la pintura i a la vida, dos aspectes que per a ell són inseparables: "La meva pintura és una narració que podria ser portada a l’escenari de la mateixa manera que apareix damunt la tela, tanmateix potser també podria ser traspassada a la gran pantalla. De totes maneres el que està clar és que la narració definitiva és com dirigim les nostres vides, prenent-ne davantera".
L’exposició de Miguel Condé estarà penjada a la Sala Borges fins el 8 de setembre. També es podrà visitar Preparativos para pasar la noche en un espejo del pintor mexicà Carlos Vidal (Chiapas 1957) al mateix edifici de la Casa de Iberoamérica a Cadis.