banner_aire_bonart_horitzontal

Exposicions

El Centre Cultural exposa un recull de pintura modernista

El Centre Cultural exposa un recull de pintura modernista
bonart terrassa - 07/05/13

L’exposició Pintura modernista del Fons d’art de la Fundació Cultural Caixa Terrassa de la Rambla d’Ègara, 340 de Terrassa s’inaugura el dia 9 de maig, coincidint amb la IX Fira Modernista de Terrassa. Es podrà visitar, gratuïtament, fins el dia 14 de juliol.

El Fons d’art de la col·lecció de la Fundació Caixa Terrassa és ampli i s’ha realitzat al llarg del segle passat. Un dels moviments artístics representats a la col·lecció és el Modernisme, moviment artístic que va tenir una enorme incidència en la societat de finals del segle XIX i principis del XX i que representava la modernització d’aquesta. Les característiques del Modernisme es fan paleses en totes les disciplines artístiques, però destaquen, sobretot, en l’arquitectura i les arts plàstiques. Així, la inspiració en la naturalesa i l’ús d’elements d’origen natural, les formes arrodonides de tipus orgànic, l’asimetria o la figura femenina seran elements comuns en la producció artística d’aquest període. Entre els artistes més destacats d’aquest moviment hi figuren Ramon Casas, Alexandre de Riquer, Dionís Baixeras, Eliseu Maifrèn, Laureà Barrau o Joaquim Mir, tots ells representats a la col·lecció de la Fundació Caixa Terrassa i amb les seves obres visibles a l’exposició permanent del Centre Cultural. 

El recull de pintura modernista que s’exposarà a la sala 2 de l’equipament terrassenc mostra algunes peces d’Alexandre de Riquer, Maifrèn i, sobretot, de Joaquim Vancells i Pere i Tomàs Viver, obres que, a diferència del modernisme realista liderat per Ramon Casas, s’endinsen en el modernisme simbolista més propi d’Alexandre de Riquer, expressat a través d’escenes d’ensomni, amb fades, nimfes o àngels que es mouen en contextos vegetals, de boscos o jardins, estilitzats i depurats.  Precisament Riquer va jugar un paper clau en la introducció del modernisme a la ciutat de Terrassa.  Joaquim Vancells és, sens dubte, l’artista més ben representat a la mostra i a la col·lecció, i la seva aportació es veu a través dels paisatges grisos i suggeridors. Els seus olis, de temàtica naturalista, redueixen a la mínima expressió la figura humana. Els arbres, les roques i la llum són els protagonistes de les seves composicions i Bosc de la Barata, Paisatge de Sant Llorenç i Blats al capvespre són algunes de les obres que el representen. Altres artistes destacats són els germans Pere i Tomàs Viver. Les obres El paller de tot l’any i Paisatge muntanyós ens acosten a l’alta muntanya, temàtica en que s’especialitzarà el gran dels germans, en canvi Tomàs dedicarà els esforços a racons menys abruptes com s’observa a Camí i arbres i Paisatge.

En el recull de pintura modernista de la col·lecció també s’hi pot veure Pati, obra d’Eliseu Maifren, artista que es va anar adaptant a l’impressionisme consolidat en el panorama internacional de l’època. L’exposició de pintura modernista participa de les activitats organitzades a la ciutat en el marc de la XI Fira Modernista per tal de posar en valor a aquest  corrent artístic que tant va influenciar en la societat de tombants del segle passat així com en el paisatge de la nostra ciutat.

A la imatge, obra d'Alexandre de Riquer.

 

 

SS_Bonart-180x180-OnlineBanner-Consuelo-Kanaga-180x180px_v1-cat-1

Et poden
Interessar
...

0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px