1280x150

Notícies

El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) amb el festival Sónar

El Museu Nacional d\'Art de Catalunya (MNAC) amb el festival Sónar
bonart barcelona - 17/05/13

El Museu Nacional d’Art de Catalunya participa a la programació diürna del festival Sónar amb una monumental escultura digital de 12 metres d’alçària, obra de l’artista italià Davide Quayola, que se instal·larà a la Sala Oval. Amb l’ànim de col·laborar amb les entitats que tenen presència a la muntanya de Montjuïc i establir sinergies amb el Festival Internacional de Música Avançada i New Media Art de Barcelona, el Museu Nacional d’Art de Catalunya serà una de les seus de les activitats del Sónar de Dia, dins de la programació de Sónar+D, el laboratori i punt de trobada que entre el 13 i el 15 de juny mostrarà a Barcelona el futur de la creativitat i la tecnologia. La primera col·laboració entre el Museu Nacional i el Sónar serà la instal·lació d’una monumental escultura digital de 12 metres de alçària i 48 m2 que, durant quatre dies, entre el 13 i el 16 de juny, romandrà suspesa del sostre de la Sala Oval, que canviarà d’il·luminació per a l’ocasió.

Aquest projecte audiovisual, de dimensions monumentals, té el títol de Matter i és obra de l’artista italià establert a Londres Davide Quayola. Matter explora la geometria i els volums de l’escultura El pensador, d’Auguste Rodin, i és la primera obra d’una sèrie de treballs que investiguen la tridimensionalitat dels objectes.

Aquesta obra es podrà veure en diàleg amb una escultura de bronze de Rodin que pertany a la col·lecció del Museu Nacional. Com explica Pepe Serra, director del Museu Nacional d’Art de Catalunya, “la col·laboració amb el Sónar s’inscriu en el procés de desplegament del projecte del museu. La relació amb altres disciplines ajudarà a generar nous discursos i provocarà diàlegs amb les col·leccions, que generaran lectures renovades. La proximitat amb el Sónar ajudarà a conformar una zona més atractiva i potent a Montjuïc”.

Matter parteix de l’interès de l’artista per les obres d’art que requereixen una gran destresa tècnica, com és el cas de l’obra mestra de Rodin. El treball de Quayola investiga els processos de transformació de la matèria, des del bloc de pedra a l’obra final, en un procés sense fi que l’artista explora i qüestiona. Quayola treballa a partir d’una sèrie de fotografies de l’obra original, que ell mateix realitza, i posteriorment treballa amb un model gràfic d’ordinador per reconstruir i reinterpretar els volums. La peça, que es projectarà sobre una pantalla de dimensions extraordinàries, compta amb un disseny sonor de Matthias Kispert.

Abans de la seva presentació a Barcelona, al Museu Nacional, aquesta obra s’ha pogut veure a Moscou, Singapur, Beijing, París, Milà i Nova York. 

En diàleg amb l’obra de Quayola, el Museu Nacional, exposarà a la Sala Oval un bronze d’Auguste Rodin pertanyent a la seva col·lecció des de l’any 1907. L’edat de bonze és la primera escultura de mida natural realitzada per Rodin, després d’un viatge a Itàlia que, en 1875, li va permetre descobrir les grans obres del Renaixement i especialment Miquel Àngel. A partir d’aquell moment, Rodin va abandonar l’escultura decorativa, va trencar amb l’academicisme imperant i va emprendre el camí que el portaria a convertir-se en un precursor de l’escultura moderna. Rodin va exercir una influència determinant en els escultors del seu temps, entre els quals hi havia els modernistes catalans, que es van inspirar en els aspectes més simbolistes de la seva producció.

Aquesta instal·lació es podrà veure a partir del dia 13 de juny i fins al diumenge 16 i l’accés serà gratuït. Els dies 13, 14 i 15 de juny podrà visitar-se fins les 22 h. A més, totes les persones que comptin amb una entrada de dia per al Sónar o amb un abonament per al festival podran gaudir d’un descompte 2x1 sobre el preu de l’entrada general del museu.

M_Online_BONART_180X180-25thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88