FD_Online_BONART_1280X150

Exposicions

“Aquell jove repòrter belga...” al Museu d’Història de Catalunya

“Aquell jove repòrter belga...” al Museu d’Història de Catalunya
bonart barcelona - 06/06/13

El Museu d'Història de Catalunya acull l'exposició Aquell jove repòrter belga que tenia un fox terrier blanc...  que es podrà visitar amb entrada lliure des del dia 7 de juny fins al 29 de setembre de 2013. Aquesta  exposició vol donar a conèixer l’obra del mestre del còmic de línia clara, el belga Georges Remi, que signava Hergé, creador de Les aventures de Tintín....

La mostra part del programa d’exposicions itinerants de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA i ha estat elaborada amb la col·laboració de l’Associació de Tintinaires de Sabadell, MoulinSab, amb la que ha volgut homenatjar tant l’autor belga com el seu personatge més important.

I aquest homenatge es materialitzat a través de la divulgació de les interioritats, els secrets i la complexitat dels populars còmics que han esdevingut figures de la cultura universal. Els vint-i-quatre àlbums de les aventures de Tintín, a més d’un repàs exhaustiu de la història del segle XX, recorren els cinc continents del planeta i són també un magnífic exemple de la qualitat d’un art nascut en aquest segle que els francesos anomenen bande desinée i que uneix dibuix i literatura.

Hergé era un gran perfeccionista que es documentava exhaustivament per crear les seves aventures. Ho feia tenint en compte tots els detalls: el context històric i polític, els aspectes científics, l’entorn geogràfic, la fauna, la flora, les ciutats, els monuments, els mitjans de transport, les antigues civilitzacions, etc. fins configurar un autèntic univers artístic que donava versemblança i força al seu relat, fins arribar a constituir un veritable repàs de la història del segle XX, establint precisos paral·lelismes entre la ficció i la realitat.

En els albuns d'Hergé, el famós reporter que va crear va viatjar a la Unió Soviètica dels bolxevics i va descobrir la impostura dels revolucionaris de l’Amèrica llatina. A Chicago, va fer caure Al Capone; va desmantellar les bandes de falsificadors de moneda a Escòcia i va neutralitzar les xarxes dels traficants d’opi al Mediterrani. Va anar a la lluna molt abans que Neil Armstrong. Va recórrer el Sàhara damunt d’un camell amb els tuaregs, va escalar l’Himàlaia seguint la pista del Ieti, visità les tombes més secretes de l’antic Egipte, explorà l’Oceà Àrtic, descobrí una ciutat inca al Perú i trobà les tribus més oblidades d’Àfrica i d’Amèrica. També fou arrestat per la GPU, la policia secreta soviètica, penjat als Estats Units, condemnat a mort per l’armada japonesa, afusellat a l’Amèrica llatina, enterrat a Egipte, donat per mort al desert d’Aràbia i abandonat en alta mar a l’oceà Pacífic. Fou raptat per un comando de l’Irgun israelià, va ser captiu dels beduïns irredempts de Palestina i estar protegit per una societat secreta a la Xina. Va voler combatre el comunisme soviètic, l’imperialisme japonès, els traficants d’armes, les altes finances internacionals, el tràfic d’esclaus. Va ser l’amic d’un maharajà, l’hoste del Dalai Lama, l’ajudant de camp d’un general a l’Amèrica Llatina, el company d’infortunis d'un emir del petroli a l'exili. Va salvar un monarca balcànic, va escapar d’un atemptat terrorista, va travessar el llavors anomenat Teló d’Acer per salvar un amic. És, doncs, innegable que el món recreat per Hergé ha esdevingut un símbol i el seu protagonista un heroi universal i llegendari.

Hergé va fer les seves creacions seguint evidències i realitats que poden ser constatades, com posa de relleu l'exposició. En aquesta exposició veureu fins a quin punt tot el seu món està extret de la realitat. L’exposició descobreix exactament aquelles fotos de revista, postals, fotogrames, anuncis, il·lustracions de llibres i les imatges que ell va copiar per ambientar les seves aventures.

Fins i tot personatges: Tornassol és el doble exacte de l’inventor del batiscaf, Auguste Piccard; el multimilionari Carreidas és el fabricant aeronàutic Marcel Dassault, i Bianca Castafiore està inspirada en la soprano Maria Callas. De la mateixa manera, el castell de Molins de Dalt és el Château de Cheverny, el Temple del Sol és el Machu Pichu, l’amagatall de l’emir Ben Kalish Ezab marca actual i l’Hotel Cornavin de Ginebra existeix realment. La reproducció fidel de la realitat era per a Hergé, una autèntica obsessió.

L’exposició presenta el 24 àlbums de la col·lecció Tintin, acompanyats de les imatges originals que el seu autor va copiar per dibuixar cada vehicle, avió, aparell, edifici, animal, selva, muntanya, carrer, tribu o secta. Hergé té l’estranya habilitat de fabricar personatges i objectes que s’inscriuen en l’imaginari col·lectiu. El seu escenari és el planeta sencer, i les aventures es basen en fenòmens reals de cada època.

Tot és fàcilment identificable en les fonts documentals que Hergé va utilitzar. Gairebé cada vinyeta, gairebé cada dibuix, es correspon amb alguna fotografia, llibre, revista, anunci publicitari, pel·lícula, postal o document que l'autor belga va consultar i guardar als seus arxius. Totes les fonts documentals que s’exposen són peces originals.

Impremta Pages - banner-180x178Bonart_banner-180x180_FONS-AVUI-90

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88