Amb motiu del seu 90è aniversari, el PEN Català, juntament amb La Virreina Centre de la Imatge, el MACBA i el CCCB, ha promogut la instal·lació de Perejaume Allò que devem estar dibuixant amb les nostres formes de viure. Entre el dia 7 de juny i el 31 d'agost aquesta frase s'il·luminarà tots els capvespres (de 19.00 a 03.00 hores) al carrer del Carme, a Barcelona, entre la Rambla i el carrer de Jerusalem. La inscripció d'aquesta obra a l'espai públic vol recordar els drets lingüístics i la llibertat d'expressió, dues de les campanyes representades pel PEN Català i que comparteixen els objectius del PEN Internacional.
Allò que devem estar dibuixant amb les nostres formes de viure va ser originalment instal·lada a la Baixada de la Misericòrdia, al Barri vell de Tarragona, l'any 2000. La peça es fa visible al capvespre en encendre's l’enllumenat públic i desplega la frase en quatre fragments que dilaten la seva lectura. A mesura que els vianants avancen per la vorera, l'obra els incorpora al seu recorregut tot seguint el traçat del carrer. L'enunciat al·ludeix a un dibuix que escapa el control de l'autor per deixar lloc a una forma produïda inconscient i col·lectivament. L'obra no imposa cap lectura i s'ofereix a allotjar tantes interpretacions com es vulgui. En aquesta ocasió, però, un cop instal·lada al carrer del Carme el seu sentit obert i polisèmic homenatja la causa dels escriptors empresonats així com la defensa dels drets lingüístics. Allò que devem estar dibuixant amb les nostres formes de viure esdevé un clam de resistència a tot intent d'apropiació de les voluntats col·lectives o individuals.
Perejaume (Sant Pol de Mar, 1957) és un artista conegut pel seu compromís amb allò que sovint s'ha anomenat el fet lingüístic. Lluny de tot essencialisme, aquest interès l'ha dut a examinar les implicacions culturals, estètiques i topogràfiques de la llengua. La producció visual i literària de Perejaume, àmplia i reconeguda, celebra l'arbitrarietat del llenguatge i tracta poèticament els determinismes que vinculen idioma i geografia. Així mateix, obre el llenguatge a una creativitat on els factors naturals, atmosfèrics i paisatgístics sovint competeixen per adquirir una representació genuïnament autònoma que desbanca l'autoritat de la veu humana. Si l'obra visual de Perejaume ha estat representada en grans retrospectives com la que va tenir lloc l'any 1999 al MACBA, i que va titular Deixar de fer una exposició, o més recentment a la Pedrera, la seva producció literària ha estat reconeguda amb nombrosos guardons, com el Premi Ciutat de Barcelona de l'any 2012 que li va ser atorgat per la publicació de Pagèsiques (Edicions 62).
Les tres institucions que han col·laborat per fer possible la instal·lació d'aquesta obra, La Virreina Centre de la Imatge, el Museu d'Art Contemporani de Barcelona MACBA i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona CCCB, allotgen simultàniament a les respectives seus i webs un missatge en vídeo del PEN Català que recorda les causes a les quals s'associa l'obra.