banner_aire_bonart_horitzontal

Notícies

Sitges, capital catalana del Neandertal

Sitges, capital catalana del Neandertal
bonart sitges - 19/06/13

La regidora de Cultura, Mireia Rossell, acompanyada dels arqueòlegs Montse Sans i Joan Daura, ha visitat aquest dimarts la Cova del Gegant, el jaciment on s’han trobat més restes de neandertals de Catalunya. D’aquesta manera, Sitges es posiciona com la capital catalana del Neandertal, ja que és el municipi on s’han documentat més restes humanes d’aquesta època. La regidora de Cultura ha explicat que “Sitges, compta amb una gran riquesa arqueològica de gran valor patrimonial i és un deure protegir-lo i reconèixer la seva importància”.

En aquest marc, Sitges acull actualment l’exposició Neandertals a Catalunya. El màxim exponent de la mostra és la mandíbula de Neandertal, trobada per Sans i Daura l’any 2005 a l’Arxiu Històric de Sitges i és considerada una de les poques restes humanes d’aquesta espècie que es conserven a Catalunya. Ara la mandíbula es pot veure a la mostra i una vegada finalitzada l’exposició, l’original retornarà al Museu d’Arqueologia de Catalunya-Barcelona però la regidora de Cultura ha anunciat que “la còpia es podrà veure exposada de forma permanent a Sitges el 2014”. La mandíbula va ser localitzada a la Cova del Gegant l’any 1954 per un grup de sitgetans de l’Agrupació Montanyista Amunt.

A l’exposició, instal·lada a l’Edifici Miramar, també s’hi exposa una dent incisiva de Neandertal, que va ser identificada al novembre del 2012 procedent també de la Cova del Gegant. En el recorregut de la mostra es pot conèixer l’existència de dos jaciments al país on s’ha trobat restes humanes de neandertals. Un és a Sitges i l’altre està ubicat a una antiga pedrera dal Pla de la Formiga, a prop de Banyoles (Pla de l’Estany). La mostra també destaca la cova de Mollet a Serinyà que ha proporcionat una resta, que encara no s’ha pogut determinar si correspon a un neandertal o un preneandertal.

thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021Bonart_banner-180x180_FONS-AVUI-90

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal