El Museu del Disseny de Barcelona organitza una mostra retrospectiva dedicada al joier Joaquim Capdevila, en el 60è aniversari de la seva trajectòria com a joier i orfebre. Capdevila és una de les figures clau de la Nova joia a Catalunya, un renovador de la visió de la joia com a via d’expressió artística.
Joaquim Capdevila (1944), bon coneixedor dels diversos oficis de la joieria, és un creador que s’expressa mitjançant el llenguatge plàstic de la joia: les seves creacions, peces úniques, van molt més enllà del concepte tradicional de joieria, tant si prescindeix dels metalls preciosos i n’empra de nous –plàstic, pell, teixit, pedres, fusta, cautxú, coure...- com si utilitza l’or i la plata conjuntament amb la pintura acrílica o la laca japonesa per dotar-les d’una gran singularitat cromàtica. Les peces de Capdevila són inconfusibles per la seva qualitat plàstica, a mig camí entre la pintura i l’escultura. Joia d’art, joia-objecte o joia-experiment, joia personalitzada o joia única, són denominacions que poden aplicar-se a la seva obra.
Ha experimentat amb tot tipus de materials i la seva singularitat rau en una bona part en l’aplicació del color a les peces mitjançant la pintura. Però Capdevila no fa joies pintades, sinó que fon les dues arts en una mateixa obra.
A la imatge, Fermall. Sèrie Praga. 1988. Joaquim Capdevila. Plata, coure i pintura acrílica. MADB 136.383.