M_Online_BONART_1280X150

Entrevistes

Entrevista a Dolors Junyent, galerista

Entrevista a Dolors Junyent, galerista
bonart barcelona - 25/06/13

Dolors Junyent, galerista i presidenta honorífica del Gremi de Galeries d'Art de Catalunya, analitza el mercat de l'art, el futur dels museus i el paper que exerceixen els col·leccionistes particulars.
 

El moment actual, de crisi, va a fer de filtre, en el sentit que desapareixeran els compradors d'art i van a quedar els col·leccionistes?

Lògicament, una crisi no és bona per a cap sector. Però l'art és una de les àrees menys afectades pels vaivens financers. S'ha convertit en un producte d'inversió alternatiu. A més, el col·leccionisme es manté perquè la persona que té interès per l'art el continua tenint. En certa manera, l'actual context afavoreix al col·leccionista i aquest trobar obres de bons autors a preus més assequibles. Així mateix, aquests moments d'incertesa econòmica estan provocant que apareguin nous compradors que al iniciar-se en artistes consolidats de la mateixa manera els permet adquirir obres a millor preu.
 
La pràctica del col·leccionisme ha baixat?

No, no ha baixat. Avui en dia hi ha joves amb molta inquietud, s'informen, viatgen i s'interessen per l'art. La majoria probablement comencin per adquirir petites obres, però al comprovar que l'adquisició duta a terme és d'autors que estan en els museus i que els poden gaudir a casa es van entusiasmant. És l'inici del col·leccionista. El més important és que descobreixin el món de l'art i s'interessin per ell. Per això des de la galeria volem apropar l'art als joves oferint-los la possibilitat que puguin comprar obres molt seleccionades de grans autors. A la nostra galeria sempre trobaran totes les facilitats perquè puguin anar fent una bona col·lecció en base al seu economia.
 
Quin paper juga un museu en l'actualitat? Les infraestructures culturals són factors de desenvolupament econòmic?

Els museus sempre han jugat un paper molt important en el desenvolupament social de les ciutats. Des del seu inici els museus van néixer com un element cultural i de coneixement amb un marcat caràcter d'estar al servei de la comunitat. Actualment, s'han incorporat accions interactives per al públic en general, especialment per a joves i famílies amb nens. Aquesta és una forma molt intel·ligent d'acostament de l'art. Així mateix, els museus són centres de projecció, intercanvi i legitimació de les noves formes d'art.
 
La tasca del col·leccionista d'art és entesa i està valorada socialment?

El col·leccionista compra per a la seva satisfacció personal, però l'acció de compra comporta alguna cosa més. Comporta la recerca i descobrir una obra que li produirà la màxima satisfacció ja que formarà part de la seva col·lecció sense que necessàriament el seu valor econòmic sigui elevat. Priva més l'interès de tenir. Finalment són els museus els que creixen amb les compres dels particulars col · leccionistes ja que posteriorment les peces són donacions que reverteixen en benefici de la societat. Per aquest motiu, la figura del col·leccionista hauria de ser molt valorada per la gran importància cultural que comporta.
 
Els col·leccionistes troben avantatges en la recessió econòmica?

Com hem dit anteriorment la recessió permet la compra d'obres d'art a preus més assequibles. Les galeries d'art sempre atendran les demandes dels clients amb la màxima professionalitat, donant-li al comprador tot tipus de facilitats.
 
Els joves poden esdevenir el futur?

Les generacions joves són el futur. Es convertiran en artistes amb noves aportacions i els compradors seran els nous col·leccionistes del segle XXI. D'aquesta manera va avançant la història de l'art i la cultura.

BONART_BANNER_180x180Baner-generic-180x180_

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88