La mirada persistent. Història de la pintura a Figueres 1892-1960 repassa la història de la pintura a Figueres, des dels inicis, amb l’Escola Menor de Belles Arts el 1892, fins al 1960.
Mariona Seguranyes, comissària de la mostra, va rebre l’any 2006 la beca de recerca Ciutat de Figueres, que atorga l’Ajuntament de Figueres. Aquesta beca li va permetre fer un laboriós treball d’investigació que recupera la història plàstica i pedagògica de les arts de la ciutat de Salvador Dalí i que, per extensió, suposa una revisió de la pintura a l’Alt Empordà.
L’exposició La mirada persistent. Història de la pintura a Figueres 1892-1960, que es podrà visitar fins al 10 de novembre, recull part d’aquest treball d’investigació i planteja la revisió de la història plàstica figuerenca i evidencia el seu esplendor entre finals del segle XIX i mitjan segle XX.
El concepte d’Escola Empordanesa és el fil conductor de l’exposició. Aquesta escola va tenir Figueres com a eix de transmissió d’aquestes pautes, més tard transmutades pels artistes participants en la Primera Manifestació Pictòrica d’Art Contemporani Empordanès del 1960.
El discurs expositiu es desenvolupa a través de 10 àmbits que apleguen més d’un centenar de peces, entre les quals predomina la pintura, entre peces d’escultura i nombrosa documentació d’artistes com ara Salvador Dalí, Josep Berga i Boada, Pere Sutrà, Josep Maria Cañellas, Maria Baig, Carme Roget, Josep Bonaterra, Ramon Reig o Josep Puig Pujades.
L’exposició es podrà visitar al Museu de l’Empordà fins al 10 de novembre del 2013.
A la imatge, "El portell roig", 1955 d'Evarist Vallès.