LS_Online_BONART_1280X150-22

Notícies

La Diputació de Girona digitalitza la col·lecció “Quaderns de la Revista de Girona”

La Diputació de Girona digitalitza la col·lecció “Quaderns de la Revista de Girona”
bonart girona - 01/08/13

L’Àrea de Cooperació Local, Cultural i d’Acció Social, a través del Servei de Comunicació Cultural, que té encomanada la gestió editorial de la Diputació de Girona, ha iniciat el projecte de digitalització de la col·lecció QuadernsdelaRevistadeGirona i de difusió i accés per mitjà de la xarxa Internet dels volums de la col·lecció que estan exhaurits.

Quaderns de la Revista de Girona, editada amb la col·laboració de l’Obra Social la Caixa, és una col·lecció divulgativa i plural dedicada al coneixement de les comarques gironines des dels diferents àmbits: la cultura, el territori, la geografia, la història, l’art, les activitats econòmiques, les tradicions, etc. Amb més de 160 títols publicats, la col·lecció ha esdevingut una veritable enciclopèdia popular de les terres gironines. Alguns dels volums, però, estan actualment exhaurits i no se’n preveu la reedició en paper per la despesa que això comporta. En canvi, fer-ho en suport digital possibilita que aquests volums es puguin consultar a través de la xarxa, amb unes despeses molt menors.

El vicepresident segon i president de la Comissió Informativa de Cooperació Local, Cultural i d’Acció Social de la Diputació, Xavier Soy, considera que fer accessibles els Quaderns de la Revista de Girona a través d’Internet «és una forma de fomentar la recerca i divulgar el coneixement dels diferents municipis que conformen el nostre territori».

Els volums digitalitzats dels Quaderns de la Revista de Girona es poden consultar a la pàgina web de la col·lecció www.ddgi.cat/quaderns) i també seran accessibles a través del catàleg de la Xarxa de Biblioteques. En aquesta primera fase del projecte, s’ha donat prioritat a la digitalització dels quaderns que ja estan exhaurits –una vintena de títols–, i, posteriorment, la biblioteca digital de la col·lecció s’anirà ampliant a mesura que els diferents volums deixin d’estar disponibles en versió impresa. Alguns dels títols consultables en versió electrònica són les monografies de Banyoles, Begur, Castelló d’Empúries, la Vall de Bianya, Palamós i Sant Feliu de Guíxols, i les guies titulades Els estanys eixuts, Els jueus a les terres gironines, Les Guilleries i Les havaneres.

La vintena de títols digitalitzats de la col·lecció es presenten en el format girafulls (page flip), que té més força visual que l’arxiu PDF, perquè crea una experiència de lectura en línia més ràpida i atractiva, ja que simula l’efecte natural de passar les pàgines. A més, ofereix la possibilitat d’obrir els arxius amb ordinadors de sobretaula, portàtils i dispositius mòbils d’Apple i Android (IPad, telèfon intel·ligent –Smartphone–, tauleta tàctil –Tablet–, PC, etc.) amb tecnologia Flash i HTML 5. També incorpora sistemes de cerca al llarg del document i permet compartir tot el llibre o una part amb algú altre, penjar-lo a les xarxes socials, descarregar el PDF o simplement imprimir-ne una part concreta.

La Diputació ja va iniciar fa uns anys amb la Revista de Girona la digitalització de les publicacions corporatives,i d’aquesta manera feia accessible a través de la xarxa tota la col·lecció històrica, des de l’any 1955, i ha anat publicant al web www.revistadegirona.cat, a número vençut, cada nou número de la revista, que també és consultable des del portal RACO, de Revistes Catalanes amb Accés Obert. Ambdós projectes, segons Xavier Soy, possibiliten «potenciar el coneixement dels treballs publicats, alhora que incrementen el prestigi dels seus autors i, en definitiva, van en benefici de la divulgació de la cultura».

Impremta Pages - banner-180x178GC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88