Els dies 10 i 11 d’agost se celebrarà la sisena edició de la Biennal de Jafre amb el lema Escampar els fems, que comptarà amb la participació d’Anna Cavic (Serbia, 1979, viu i treballa a Londres), Toni Crabb (Zimbabwe, 1970; viu i treballa a Barcelona); Mauro Cequeira (Guimaraes, Portugal, 1982; viu i treballa a Oporto); Salma Cheddadi (Casablanca, Marroc, 1984; viu i treballa a París, França); Charlotte Ginsborg (Londres, 1974; viu i treballa a Londres); Diego Losa (Bons Aires, Argentina, 1962; viu i treballa a França); Júlia Mariscal (Barcelona, 1981; viu i treballa a Barcelona); Perejaume (Sant Pol de Mar, 1957; viu i treballa a Sant Pol de Mar); Ruth Proctor (Regne Unit, 1980; viu i treballa a Londres); Ryan Rivadeneyra (Miami, USA, 1984; viu i treballa a Barcelona); Julião Sarmento (Lisboa, Portugal, 1948; viu i treballa a Estoril, Portugal); Daniel Steegmann Mangrané (Barcelona, 1977; viu i treballa a Rio de Janeiro, Brasil); Tamara Stuby (Nova York, USA, 1963; viu i treballa a Bons Aires) i Bea Turner (Londres, 1981 viu i treballa a Londres).
La Biennal de Jafre celebra 10 anys com a projecte alternatiu i innovador de les arts plàstiques a Catalunya. Les aspiracions dels organitzadors es basen en explorar les noves tendències artístiques fora dels espais urbans i integrar la comunitat semi-rural al discurs global, tot fusionant-les amb el bagatge històric, econòmic i cultural de Jafre.
Comptant amb la participació d’artistes nacionals i internacionals es desenvolupa durant dos dies la presentació d’instal·lacions, intervencions i performances a les cases i carrers del poble. La majoria d’aquestes intervencions tenen un caràcter gestual i efímer.
Des de la primera edició de la Biennal de Jafre l’any 2003, aquesta convocatòria s’ha caracteritzat per crear una plataforma on exposen artistes de diverses generacions que, units als jafrencs, fan de la biennal un esdeveniment únic al món.
De les edicions anteriors cal recordar l’obra La visita (2005) de Muntadas on una jove Èlia relatava una història basada en els personatges d’unes fotografies antigues, i cada vegada que la història s’explicava s’anava transformant, segons els interessos que mostrava l’espectador; o bé la instal·lació de Miralda FoodCulturaMuseum amb Secrets i receptes de les àvies de Jafre (2007) el qual presentava un compendi de receptes de cuina de Jafre cuinades per les dones del poble. Dins el marcd e la IV biennal, Ignasi Aballí va presentar Exposició (2009), constava d’una selecció d’obres fetes o pertanyents als jafrencs, transformant allò privat en quelcom públic. Podem destacar que en la 54a Biennal de Venècia, el nostre país fou representat per artistes que han exposat a Jafre, com Mabel Palacín i Dora García.
L’espressió agrícola ‘Escampar els fems’ evoca la olor que desprenen els excrements dels animals damunt els camps adobats. Els fems, aquesta matèria orgànica en descomposició que recobreix, nodreix i adoba la terra per tal de fertilitzar-la i propiciar una bona collita.
Escampar els fems és una metàfora de la situació actual, on la caiguda en picat de l’economia europea, la desconfiança en la classe política, la destrucció dels beneficis socials, deixen als ciutadans en un estat d’incertesa, i l’opció que resta és transformar els camps àrids i esgotats, en espais fèrtils i productius. On les paraules adob, fertilitat, canvi i creixement es converteixin en esperança pel futur en aquest 2013.
Aquest any Jafre obre les seves portes a artistes nacionals i internacionals per reflexionar, posar en qüestió i exercir la seva capacitat crítica a com adobar un futur incert. Els propers dies 10 i 11 d’agost de 2013 els artistes presentaran les seves obres i performances en diversos espais públics del poble. Hi haurà intervencions creades especialment pel context dels carrers i recintes públics de Jafre, dels artistes catalans Júlia Mariscal, Daniel Steegmann Mangrané i Perejaume; dels portuguesos Julião Sarmento i Mauro Cequeira; dels americans Ryan Rivadeneyra i Tamara Stuby, i de les artistes angleses Ruth Proctor i Bea Turner.
La biennal s’inaugura amb la intervenció de l’artista catalana Julia Mariscal, a la carnisseria Can Raliu de Jafre. L’artista americà Ryan Rivadeneyra ens farà partíceps de les seves experiències al riu Ter. La instal·lació Cirque de Relations, Vila de Jafre 2013, de Daniel Steegmann Mangrané tindrà lloc en una de les eres del poble. L’artista americana resident a l’Argentina, Tamara Stuby instal·larà barrilets en forma de voltors, com a al·legoria que vol il·lustrar la pressió que exerceix la Banca Internacional sobre el govern argentí tot reclamant pagaments de deute desproporcionats. Aquesta intervenció tindrà lloc en una de les places de Jafre. L’artista britànica Bea Turner intervindrà dins la zona urbana de Jafre amb una acció misteriosa, on satiritza la realitat amb una narració nodrida del suspens de les històries de terror i les pel·lícules de ciència ficció.
Per altra banda, l’artista portuguès Julião Sarmento convidarà a totes les dones que es trobin a Jafre a participar de la seva obra My Red Card 2013. L’artista anglesa Ruth Proctor presentarà una performance que és una al·legoria al desencantament per la situació actual. L’artista portuguès Mauro Cequeira intervindrà en un dels garatges del poble amb l’esperança d’un nou començament.
L’artista marroquina Salma Cheddadi projectarà el film Sweet Viking (2012) on la cantant islandesa, Jara, relata la seva vida i la història d’Islàndia popularitzada per llegendes paganes d’elfs i esperits, on la terra volcànica islandesa hi és sempre present.
En aquesta edició, el compositor argentí de música contemporània Diego Losa interpretarà una improvisació electrònica de Mitos y Fantasmas elaborada especialment per la sisena edició de la Biennal de Jafre, a les 9h del vespre al Local Social.
La biennal de Jafre funciona des de fa 10 anys, des de la seva primera edició el 2003, al poble de Jafre. L’equip de comissaris format per Carolina Grau i Mario Flecha han seleccionat els treballs dels artistes plàstics que hi participen, i el compositor argentí Daniel Teruggi s’ha encarregat de l’organització del concert.