BONART_1280x150

Notícies

Desapareix una maqueta de Miró i dimiteix la directora de la Fundació

Desapareix una maqueta de Miró i dimiteix la directora de la Fundació
bonart palma - 06/09/13

L'Ajuntament de Palma, per mitjà del tinent de batle de Cultura i Esports, Fernando Gilet, ha denunciat avui 6 de setembre a la prefectura del Cos Nacional de Policia l’extraviament d'una maqueta, a doble cara, sobre paper corresponent a la sèrie Gaudí, original de Joan Miró i pertanyent als fons de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca. Per la seva condició de maqueta, aquesta no té data i signatura si bé la fitxa tècnica que figura en el catàleg de la col·lecció estable de la FPJM assenyala l'origen de Maqueta Gaudí XVIII/XIX, de 89 x 63 cm. i documentada amb el número 614 A i B, l'any 1975 .

Gilet ha reunit als membres de la Comissió de Govern de la FPJM, de la qual és president, als quals ha posat en coneixement dels detalls recaptats en relació a la investigació d'aquest fet i dels passos que la Fundació ha donat per l'aclariment dels mateixos. De la mateixa manera, ha posat en coneixement dels mateixos als portaveus de l'oposició, Aina Calvo i Antoni Verger , respectivament.

El tinent de batle de Cultura i Esports ha explicat que va tenir coneixement de l’extraviament de la maqueta de Joan Miró el passat 27 d'agost i que a partir d' aquest precís instant va ordenar l'elaboració d'un informe per seguir el rastre d’aquesta. Així, s'ha pogut saber que l'últim registre d'entrada a la FPJM de Maqueta Gaudí XVIII / XIX correspon al 18 d'octubre de 2010, quan la mateixa va tornar d'una exposició dedicada a Miró a la Sala Kubo del Kursal de Sant Sebastià i celebrada entre el 27 de juliol i el 12 d'octubre de 2010.

Gilet ha afegit que la directora de l' FPJM, Elvira Cámara, va tenir coneixement, via correu electrònic, de la no localització d'aquesta maqueta el 16 de gener de 2012, 14 dies després del seu nomenament. Segons les dades recollides del Departament de Col·leccions de la Fundació, la maqueta de Miró no es va trobar a la seva ubicació habitual amb motiu de la preparació d'una exposició a finals de 2011. Per tant, Gilet ha aclarit que “tot apunta que els fets esdevinguts succeeixen abans de l'arribada de la Sra. Cámara a la Fundació”.

Una vegada va ser informada via correu electrònic de l’extraviament de la maqueta, Cámara va ordenar iniciar un exhaustiu procés de recerca documental i topogràfica de la mateixa, rastrejant tots els seus moviments i la localització tant probables com improbables a la FPJM i magatzems municipals on es conserven les caixes utilitzades per transportar les obres.

Conclosa, sense èxit, la recerca de la maqueta, la directora de la FPJM ha lliurat el seu informe aquest mateix matí al regidor Fernando Gilet, que immediatament a la seva recepció ha presentat la corresponent denúncia davant el CNP. Cámara, per la seva banda, ha anunciat avui que ha presentat la dimissió com a directora de la FPJM com a conseqüència d'haver actuat “amb excés de confiança, zel i bona fe”. La dimissió d'Elvira Cámara serà abordada a la següent reunió de la Comissió de Govern de la Fundació, que serà convocada “en els pròxims dies, si no hores” ha apuntat Gilet.

A les imatges, a dalt, detall de la maqueta Gaudí de Miró. A sota, d’esquerra a dreta, Elvira Càmara, Fernando Gilet i María José Massot, en un moment de la roda de premsa.

 

 

SS_Bonart-180x180-OnlineGC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180

Et poden
Interessar
...

0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px