Wim Wenders exposarà fotografies de més de quatre metres de llargada de Nova York i Fukushima a la Fundació Sorigué de Lleida (Alcalde Pujol, 2 bis) del 10 d’octubre del 2013 fins al 30 de març del 2014.
Wim Wenders exhibeix una selecció de fotografies panoràmiques d’excepcional format, més de quatre metres de longitud, de Nova York després dels atemptats del 11S i paisatges de Fukushima després del desastre nuclear, per primera vegada a Espanya.
Durant els seus viatges dels darrers 20 anys i de forma paral·lela al seu treball cinematogràfic, Wenders sempre ha portat a sobre una càmera panoràmica per capturar moments i paisatges que l’impactaven. Ara, aquest treball documental es pot veure a la Fundació Sorigué de Lleida que mostra per primera vegada fotografies de Wenders a la Zona Zero poc després dels atemptats del 11S, i Fukushima després de la catàstrofe nuclear, en les quals Wenders condueix la mirada cap al més profund de la civilització o a l’abisme del terror.
La mostra compta també amb fotografies panoràmiques de paisatges estèrils sense presència humana en les quals la fascinant mirada de Wenders descobreix un món inhòspit i que conviden a l’espectador a submergir-se en escenaris com les immenses esplanades d’Austràlia.
Algunes d’aquestes fotografies formen part de les sèries Pictures from the Surface of the Earth i Places, Strange and Quiet, exhibides en galeries i museus de tot el món: James Cohan Gallery, Nova York (EUA); Shangai Museum of Art, Xangai (Xina); Museum of Contemporary Art, Sydney (Austràlia); Hamburger Bahnhof, Berlín (Alemanya), entre molts altres. Wim Wenders ha publicat també nombrosos llibres amb textos i fotografies com Journey to Onomichi on apareixen algunes d’aquestes imatges.
Es tracta d’imatges inquietants i visualment impactants a través de les quals el cineasta ens mostra la seva visió del món que, com ell mateix afirma, està en constant canvi. Per al cineasta, el que va començar sent una espècie de diari visual personal, s’ha convertit en tota una forma d’expressió artística independent de les seves pel·lícules.
Guanyador de la Palma d’Or per la seva pel·lícula Paris, Texas i premiat com a millor director a Cannes pel seu llargmetratge Wings of Desire, Wenders va destacar a l’època dels 70 formant part del Nou Cinema Alemany i és una de les figures clau de la cultura del segle XXI. Les fotografies d’aquesta exposició ofereixen la possibilitat de conèixer l’altra cara del cineasta, la seva visió del món a través de la lent d’una càmera fotogràfica, un llenguatge visual estàtic diferent al del cinema.
La Fundació Sorigué convida a l’espectador a reflexionar sobre la construcció i el renaixement que sorgeix després de la destrucció i desolació plasmada en el treball fotogràfic de Wim Wenders.