Blanca de Nicolas es sumà a la Sitges International Bears Week exposant “Hombre” un dibuix d’un jove nu, a l’aparador de la botiga Miropa! del carrer Bonaire i amb una exposició de les seves obres a Sauna Sitges del carrer Espalter.
Blanca de Nicolas és una artista que ha establert de fa anys els seu estudi a Sitges en la cantonada del carrer Muntaner amb el passeig de Vilanova, allà podem trobar diversos exemples de l’atracció i predilecció que sent vers els cossos nus de diferents models masculins que Blanca revesteix amb la serenitat de l’art grec i la gravetat de l’escultura romana. Els seus dibuixos són retrats contemporanis que remeten a la mitologia i que s’empelten de simbologia. Són retrats d’amics de l’artista que es presten a aquest joc estètic del nu.
El cos humà amb els seus gestos i las seves poses ens parla amb un llenguatge mut. Cada un dels muscles i sobretot les faccions del rostre ens expliquen reaccions i sentiments profunds, valors que reconeixem i amb els que en sentim identificats. Els més grans artistes de tots temps han sabut captar i personificar en el model aquests conceptes com per exemple Miquel Àngel i la seva terribilità, o la delicadesa dels retrats de Botticelli o l’ambigüitat i el tenebrisme de Caravaggió. Blanca de Nicolas rendeix culte a tots ells i n’actualitza la temàtica incorporant aquest elenc d’atletes i ara també homes normals i corrents en la línia de la reivindicació Bear.
El fenomen Bear neix a la costa Oest dels Estats Units com a subcultura esqueixada del moviment gai. Els ossos es posicionen en directa dissidència amb els estereotips que tipifiquen la bellesa masculina i l’encotillen en el cànon d’una eterna joventut i en l’esvelta figura, molts cops propera a l’anorèxia. Així els ossos aposten per una masculinitat diversa propera a valors que ja foren propugnats per les cultures grega i llatina com la fortalesa, la temprança, la resistència, la companyonia, la solidaritat. Els ossos peluts també advoquen per una dignitat on la diversitat del fet homosexual reclama respecte i fins i tot admiració.
Blanca de Nicolas va rebre l’encàrrec de fer el retrat d’aquest xicot, cadell d’os. Acceptant un nou repte l’artista ha crescut aconseguint representar la tendresa i la innocència encerclada en el cos d’un cepat homenot. L’única referència que se’ns mostra és la polsera al canell. Blanca amb aquest retrat vol donar la seva particular benvinguda a tots aquests “onsos” que durant una setmana i escaig prendran les places i el passeig de Sitges omplint-les d’una altre dimensió humana, la del amor entre iguals, la de la gresca mesurada, la del gaudi del propi cos, la de l’acceptació de la diversitat i de l’oci merescut.
Rinxols d’or en el conte tradicional dels germans Grimm s’immisceix en la intimitat alterant l’ordre que els tres “onsos” mantenen a la seva caseta en mig del bosc. La lliçó moral d’aquest conte és que tots mereixem respecte, i particularment respecte vers la nostra intimitat. La moralitat de Rinxolets d’Or és també que posats a compartir hem d’entendre les necessitats dels altres i adequar-nos al seu nivell. Oci ben entès i “onsos” ben distesos i amorosos.
Blanca de Nicolas ja ha rebut un nou encàrrec de cara a l’any vinent, nous reptes que accepta amb l’afany de superació que la caracteritza i la voluntat de col·laboració entre diversos col·lectius que exerceix des de la tribuna de la Tertulia Bohèmia i com artista des del seu estudi sempre obert a la participació activa.