L’Espai d’Art Pere Pruna del Museu de Montserrat (MDM) és escenari, fins al 20 d’octubre, d’una exposició de fotografia de Francesc Esteve (Sabadell, 1932), que porta per títol Mirades a la memòria. La mostra, que està formada per una vuitantena de fotografies en blanc i negre, la majoria realitzades entre els anys cinquanta i seixanta, connecta amb el cinema neorealista que es feia a Itàlia. A través de les seves fotografies, Francesc Esteve es guanya un lloc en la crònica social fotogràfica del nostre país, ja que ha sabut copsar una època i una ciutat: Sabadell.
“Sempre he fet la meva fotografia i no la que imposaven els clubs i les tendències de moda”, indica Esteve en un dels textos que es poden trobar a l’exposició. “Són fotografies suaus, de casa nostra –hi afegeix–, sense estridències, sense haver d’acudir a la novetat de l’exòtic, espontànies, sense recórrer a la foto preparada, sensacionalista o violenta.” “Les meves fotografies pretenen fixar el moviment del dia a dia. Mai han estat dominades per cap mena de cànon, ni per l’excés de tècnica, perquè això hauria coartat la meva apreciació de cada instant”, diu aquest fill d’una família industrial de Sabadell, que es va llicenciar en dret i que es va iniciar en el món de la fotografia a través del seu pare.
Per altra banda, cal dir que del 28 de juny al 20 d’octubre la Sala Daura del Museu de Montserrat presenta una exposició amb l’obra de Joan Furriols, inclosa la més recent.