El Museu Nacional d’Art de Catalunya, en col·laboració amb la Fundació Folch i Torres, organitza, el 30 de setembre, un homenatge a qui fou el primer director del museu i una figura clau en la formació de la seva col·lecció i en la recuperació dels conjunts de pintura mural romànica, l’historiador, crític d’art i museòleg Joaquim Folch i Torres.
A les 18 h, a la Sala Huguet Dalmau de la col·lecció permanent, tindrà lloc una taula rodona, moderada per Pepe Serra, director del Museu Nacional, en la qual intervindran Frederic-Pau Verrié, Mercè Vidal i Joan Sureda per parlar de la figura de Folch i Torres i el seu paper històric en la salvaguarda del patrimoni artístic català i la seva internacionalització, amb la creació del Museu d’Art de Catalunya. A l’inici d’aquesta taula rodona es projectarà un documental sobre la vida de Folch i Torres.
En homenatge a la seva figura, el Patronat del museu ha decidit atorgar a la Biblioteca del Museu Nacional el nom de Joaquim Folch i Torres i, a partir d’aquest mateix dia 30 d’octubre i fins al 2 de febrer, a l’entrada de la mateixa biblioteca es podrà veure una mostra de documents inèdits, llibres i articles escrits per ell.
Joaquim Folch i Torres (Barcelona, 1886 – Badalona, 1963) va ser una de les personalitats més destacades de la història dels nostres museus d’art. Fou director general dels Museus d’Art de Barcelona, secretari de la Junta de Museus i director del Museu d’Art de Catalunya des de l’any de la seva inauguració, el 1934, fins a l’esclat de la Guerra Civil. Precisament la seva actuació durant el conflicte bèl·lic va ser decisiva per a la conservació del patrimoni artístic. Com a autor, cal destacar la seva influència en la configuració del moviment noucentista des de la tribuna de La Veu de Catalunya, la creació del Butlletí dels Museus d’Art de Barcelona i les seves col·laboracions als Anuaris de l’Institut d’Estudis Catalans, la Gaseta de les Arts i la revista Destino. En assajos i publicacions dedicades a l’art romànic català, a l’arquitectura i en monografies d’artistes va realitzar les seves importants aportacions teòriques. Aquest homenatge s’inscriu dins el marc de les commemoracions del cinquantenari de la seva mort que, amb el suport de la comissió de commemoracions de la Generalitat de Catalunya, comissarien Mercè Vidal i Marta Montmany.
(Foto Arxiu fotogràfic de Barcelona)