El jurat de les Beques Endesa per a les Arts Plàstiques ha donat a conèixer la seva decisió sobre els quatre artistes seleccionats en la XIII edició, que són els següents: Andrea Canepa (Lima, Perú, 1980). Maria Jesús González (València, 1978, que forma grup artístic amb Patricia Gómez), Sergio Prego Imaz (Sant Sebastià, Guipúscoa, 1969) i Aitor Lara (Bilbao, Biscaia, 1974). El jurat va acordar també nomenar com a suplents a Marlon d'Azambuje (Brasil, 1978, resident a Madrid) i a Luis Caudaulap (Bilbao, 1964).
La decisió del jurat, reunit durant dos dies en el Museu de Terol, es produeix després de l'anàlisi minucios de les 490 sol·licituds presentades a la XIII convocatòria de les Beques Endesa. Una iniciativa cultural, sorgida de la col·laboració entre la Fundació Endesa i la Diputació de Terol, que pretén fomentar la creativitat en els seus diversos camps i recolzar la labor artística. La dotació de les quatre beques concedides ascendeix a 22.000 euros cadascuna, amb un període de durada de dos anys, per la qual cosa se situen entre les més importants ajudes a la creació artística existents dins del panorama cultural espanyol.
La composició del jurat, ha estat un any més garantia del rigor i la qualitat que es pretén presideixi el funcionament d'aquesta iniciativa de mecenatge artístic. Han format part del jurat en aquesta convocatòria, els següents experts en art: Estrella de Diego (catedràtica d'Art Contemporani de la Universitat Complutense de Madrid i comissària d'exposicions), Alicia Fernández (crític d'art, comissària d'exposicions i directora de la Sala Rekalde de Bilbao), Daniel Giralt-Miracle (crític d'art i comissari d'exposicions) i Fernando Huici (crític d'art i comissari d'exposicions).
A partir d'aquesta XIII edició de les Beques Endesa, es transforma la manera d'exhibir l'obra dels artistes seleccionats. Fins ara, el Museu de Terol realitzava una exposició col·lectiva dos anys després de la concessió de les ajudes. A partir d'aquesta convocatòria, la beca inclou el compromís de l'artista d'elaborar una proposta expositiva del seu treball a realitzar en el Museu de Terol.
Els dos primers artistes seleccionats realitzaran una exposició en el Museu de Terol en 2014 i els dos següents en 2015. Això permetrà potenciar encara més la projecció expositiva dels artistes becats, optimitzarà els recursos disponibles i reforçarà la programació d'exposicions temporals del Museu de Terol en matèria d'art contemporani.
Els 490 artistes que han participat en aquesta última edició de les Beques Endesa provenien de la majoria d'arreu d'Espanya, encara que la procedència més nombrosa s'ha registrat en les sol·licituds de Madrid, València i Catalunya, amb 126, 63 i 60 artistes respectivament. També entre els qui demanaven una beca van figurar 24 creadors espanyols residents a l'estranger (Alemanya, amb 10 sol·licituds, és el país del qual van procedir el major nombre de peticions d'artistes espanyols). La participació aragonesa s'ha elevat a 20 artistes. Quant a les tècniques artístiques que han predominat entre els projectes de beca presentats, destaca majoritàriament la pintura. A continuació seguirien les instal·lacions, la fotografia, l'escultura i el vídeo.
Marta Fortes (Saragossa, 1983, resident a Alcanyís) ha obtingut la VIII Beca Diputació de Terol per fomentar la creativitat dels artistes turolenses. Marta Fortes és, en l'actualitat, integrant amb Marieama Soler del col·lectiu artístic les tAradas. Sens dubte, l'obtenció de la VIII Beca Diputació de Terol permetrà dotar d'un nou impuls a la projecció i consolidació d'un treball de notable qualitat i interès estètic. Com a suplent de la VIII Beca DPT, ha estat seleccionat Javier Escriche Guillamón (Terol, 1983).
La beca va ser creada per la Diputació de Terol amb l'objectiu que els artistes nascuts o residents en qualsevol localitat de Terol puguin dur a terme una dedicació més completa a la creació plàstica. La seva dotació (7.000 euros) i la qualitat del jurat seleccionador (el mateix que concedeix les Beques Endesa), atorguen a la beca el necessari prestigi i una absoluta confiança en el criteri de selecció. A la VIII Beca Diputació de Terol s'han presentat 26 sol·licituds d'artistes Terols o residents a la província i la pintura ha estat la tècnica artística predominant entre les propostes formulades.
A la imatge, a dalt, d’esquerra a dreta, Jaime Vicente, director del Museu de Terol, Estrella de Diego, Anabel Herce, coordinadora del Museu de Terol, Daniel Giralt-Miracle. A sota, d’esquerra a dreta: Alicia Fernández, directora Sala Rekalde, Fernando Huici, Julio Esteban, diputat DPT, Emma Buj, diputada DPT, Paloma de Miguel, responsable de RR.PP. i protocol de la Fundació Endesa.