S'A_BANER_BONART

Exposicions

El Palau Robert presenta “Roger Casement a Iberoamèrica”

El Palau Robert presenta “Roger Casement a Iberoamèrica”
bonart barcelona - 30/09/13

Una exposició fotogràfica al Palau Robert dóna a conèixer la trajectòria del diplomàtic, escriptor i nacionalista irlandès Roger Casement, que va denunciar la crueltat i els abusos de l’explotació colonial moderna i va tenir una paper destacat en l’emergència de l’independentisme irlandès.

La mostra itinerant “Roger Casement a Iberoamèrica. El cautxú, l’Amazònia i el món atlàntic, 1884-1916” es pot visitar entre el 2 i el 15 d’octubre a la Sala d’Actes del Palau Robert. L’organitza l’Ambaixada d’Irlanda a Espanya, amb el suport de l’Institut Català Internacional per la Pau, la Secretaria d’Afers Exteriors de la Unió Europea i el Palau Robert.

El relat expositiu es basa en textos i fotografies fetes a l’Àfrica (1884-1904) i al Brasil (1906-1912) procedents dels arxius de Roger Casement, Thomas Whiffen, Henry Gielgud, Eugenio Robuchon, Walter Hardenburg, Stuart J. Fuller, Silvino Santos, pertanyents a la National Portrait Gallery (Londres); National Library of Ireland; National Archives (Regne Unit); Irish Manuscripts Commission; Natural History Museum (Dublín); Library of the Wellcome Institute; Museum of Tervuren (African Archives, Brusel·les); National Archives (Washington DC). Un llegat visual d’un gran interès en l’estudi de les societat i cultures iberoamericanes en una conjuntura històrica determinada, marcada per la crueltat i l’explotació.

Roger Casement va treballar durant vint anys a l’Àfrica per al Ministeri d’Afers Exteriors britànic, ja que Irlanda estava sota domini britànic. Casement va escriure un dur informe en què denunciava els brutals comportaments de l’Administració del règim del rei Leopold II a l’Estat independent del Congo.

Posteriorment, entre 1910 i 1913, quan ocupava el càrrec de cònsol general al Brasil, va fer una investigació similar sobre el tracte rebut per la població índia, esclavitzada, per la indústria extractiva del cautxú. Aquesta investigació es va estendre més enllà de les fronteres amazòniques del Perú, Colòmbia, el Brasil, l’Equador i Bolívia.

Roger Casement va dimitir l’any 1913 del Ministeri d’Afers Exteriors britànic per donar suport a la independència d’Irlanda. Aquest suport naixia de les seves experiències de violència imposada a les colònies de l’Africa, Amèrica del Sud i Irlanda. Va ser executat per altra traïció a Londres pel seu paper en  la rebel·lió de Setmana Santa del 1916, amb l’Alçament de Pasqua, que pretenia aconseguir la independència d’Irlanda del Regne Unit.

L’escriptor Mario Vargas Llosa va rescatar la figura de Casement en l’exitosa novel·la “El sueño del celta”, que relata les peripècies i la lluita del diplomàtic irlandès.

Roger Casement va rebre el reconeixement per part d’Irlanda a partir de la independència del país el 1921. El 1965 es va celebrar a Dublín un funeral d’Estat amb motiu de la tornada a Irlanda de les seves despulles mortals.

 

300x300Baner-180x180-px

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90