La Casa de Cultura Les Bernardes de Salt inicia el curs 2013-2014 consolidant un projecte renovat, ara fa un any, que es reflecteix en la seva continuïtat en el temps, ja que aquest setembre ha celebrat el seu 30 aniversari. Per aquest motiu, l’artista Francesc Torres Monsó —Premi Nacional de Cultura 2013— ha dissenyat un logo específic que acompanyarà la Casa de Cultura Les Bernardes al llarg de tota la temporada: es tracta d’un número trenta que sembla voler esgrafiar el blanc del paper mitjançant l’energia gràfica i conceptual d’un dels nostres autors més emblemàtics, estretament vinculat a la tradició escultòrica de casa nostra sense que això afecti, en cap cas, el seu compromís amb una contemporaneïtat que necessita repensar-se a cada moment. En aquest sentit, l’oferta de cursos d’enguany destaca per l’originalitat i pluralitat de les seves activitats: idiomes (anglès, francès i alemany), aules de cuina o de salut entre altres opcions, comparteixen protagonisme amb l’Escola d’Escriptura del Gironès, amb l’Escola de Fotografia —des d’on es programaran exposicions periòdiques, com la d’Anna Galí per aquest octubre— o un Curs d’Il·lustració Digital realitzat conjuntament amb l’Escola Paco Morgado i dirigit pel dibuixant Rafael Teruel (www.rafater.com).
Laboratori o Expres’art. Aquest Laboratori vol incidir en els aspectes que relacionen les arts, el pensament i l’espai públic, l’entorn i la societat que la forma com a lloc d’experiències vives i relacionals. Els artistes com a exploradors dels moments i moviments contemporanis, com a experimentadors del present cap a un futur incert, però obert a noves possibilitats d’expressió. Curiositat, intuïció, rigor i innovació serien les bases d’una futura creació. Justament per això, és des del Laboratori que es projecten les Beques Saltus —se seleccionaran cinc creadors per any que vulguin fer un treball de recerca en residència a Les Bernardes— o la Beca Singapur: aquesta darrera enceta una col·laboració amb HANGAR (http://hangar.org) i SingCat (http://singcat.info/) que permetrà a l’espai de Salt internacionalitzar-se mitjançant l’acollida d’artistes forans així com la projecció de creadors locals a l’estranger. Una altra col·laboració destacables és la que es portarà a terme amb el COAC i que es concretarà en un Concurs destinat a la creació d’un prototip de barraca d’horta realitzada amb vímet, amb la possibilitat que esdevingui la proposta normativa per a les hortes de Salt.
Completaran l’oferta del Laboratori un nodrit programa de conferències i, també, exposicions d’artistes capdavanters com la que, el pròxim dia 11 de novembre, presentarà Salvador Juanpere (http://www.juanpere.com/): l’artista portarà a Les Bernardes de Salt tres peces que engloben una proposta de reflexió al voltant dels processos, el sentit i la perseverança de la pràctica artística. La proposta de Juanpere força un parèntesi d'inactivitat premeditada del seu autor, un "break" temporal, que situarà a la vista, per un temps, els seus instruments de treball en el camp de l'escultura. La mostra inclourà també dues obres de creació recent que plantegen d'una banda una sèrie de preguntes d'autors de referència sobre la pràctica de l’escultura, i de l'altre, una instal·lació que conté diverses talles de marbre en forma de puntelli que actuen a la manera de suport poètic i de suport assistencial en uns temps de trontollament de reposicionament de moltes de les nostres activitats cíviques o creatives, privades o públiques.
L’exposició pren una especial significació en el context de la població de Salt: un conjunt de tres obres que han estat triades expressament per a conviure als espais de Les Bernardes. L’amalgama cultural, lingüística i racial que es dona en l’estructura social de Salt fan d’aquesta vila un lloc excel·lent per deturar-se a escoltar, a reflexionar i interessar-se pels reptes i el vertigen amb què ens assetgen permanentment els nous temps.
En darrera instància, Les Bernardes dinamitzarà tot aquest ventall d’ofertes i projectes mitjançant un nou web que, gràcies al seu disseny contemporani i al rigor dels seus continguts, explotarà tot el potencial de les xarxes socials així com les possibilitats comunicatives d’uns mitjans indissolublement lligats a la mateixa cosmovisió de les generacions més joves i, per descomptat, a la de les futures.
A la imatge, fragment del logo dissenyat per Torres Monsó.