PB_Online_BONART_1280X150

Exposicions

CaixaForum Girona reobre amb una exposició de les Col·leccions del Museo del Prado

CaixaForum Girona reobre amb una exposició de les Col·leccions del Museo del Prado
bonart girona - 04/10/13

CaixaForum Girona, el centre Cultural i Social de l'Obra Social "la Caixa" a Girona, ha obert les seves portes el dia 8 d'octubre, després de poc més de quatre mesos de tancament temporal per dur a terme una nova reforma a l'edifici.

L'any 2011, l'Obra Social "la Caixa" va convertir l'històric edifici de la Fontana d'Or, situat al carrer Ciutadans, 19, en CaixaForum Girona, el seu Centre Cultural i Social a la capital gironina. L'edifici va obrir les portes com a CaixaForum Girona la primavera d'ara fa dos anys un cop es van dur a terme uns primers treballs de manteniment en la seva façana i a l'interior de l'espai per millorar-ne la seva funcionalitat, en especial a les sales d'exposicions. Ara l'entitat ha escomès una rehabilitació en profunditat que ha comportat el tancament del centre durant més de quatre mesos i que ha afectat a la totalitat del centre. L'objectiu d'aquesta reforma ha estat la recuperació de la imatge global d'aquest edifici declarat monument històric nacional, així com la unificació dels recorreguts i la homogeneïtzació de materials. Tot això tenint en compte la seva catalogació protegida, la millora de la seva utilització museística i la seva necessària adaptació a les necessitats d'un centre cultural propi del segle XXI. S'han millorat les condicions d'accessibilitat, d'evacuació i de seguretat, s'han reorganitzat els espais i les connexions i s'han millorat les instal·lacions elèctriques, de seguretat, de manteniment del clima, etc. Els treballs han comportat millores també en l'ús museístic de la planta baixa i soterrani, així com en l'accés del públic i també han permès reubicar l’ascensor. A més, s'ha pogut obrir una nova sala a la segona planta que es destinarà a activitats educatives, conferències, etc.

Com a conseqüència de la reforma, a partir del pròxim 8 d'octubre els visitants i usuaris de CaixaForum Girona podran contemplar de nou, amb tot el seu esplendor, el plafó ceràmic que Rafael Masó va crear per a l’edifici Athenea, exposat des de l'any 1973 a la Fontana d'Or i que en els últims anys no es podia contemplar completament.

L'Obra Social "la Caixa" obre de nou el centre oferint una millor experiència als usuaris i consolidant el seu caràcter cívic com a espai de trobada entre la cultura i la ciutadania, dos anys després de la seva posada en marxa com a CaixaForum. Això es reflectirà un any més en una oferta d’activitats àmplia i global adreçada a tots els públics.

CaixaForum Girona intensifica, doncs, la seva voluntat per esdevenir una plataforma coherent amb les inquietuds socials actuals i potenciar el valor de la cultura com a element d’integració social. A través de les exposicions que programarà, i també dels concerts, els cicles de literatura i poesia, els debats d’actualitat, les jornades científiques i socials, els tallers educatius i familiars i les activitats adreçades a grups de gent gran, l’Obra Social ”la Caixa” promou el coneixement i el creixement personal dels ciutadans de totes les edats.

Per a la temporada 2013-2014, l’Obra Social ”la Caixa” ha preparat un programa global i innovador, marcat per l'excepcionalitat de les dues grans mostres que s'hi programaran. La primera d'elles és fruit de la decidida política de l'entitat dels darrers anys per fomentar aliances estratègiques amb grans institucions culturals del nostre país i de l’àmbit internacional. Gràcies a aquesta cooperació, ja s'ha pogut veure a CaixaForum Girona l’exposició Un altre Egipte, organitzada conjuntament amb el Museu del Louvre.

Per a la temporada que ara comença, l'Obra Social "la Caixa" presenta una exposició inèdita que s'estrenarà a Girona. Amb Els objectes parlen. Col·leccions del Museo del Prado coorganitzada entre el Museo del Prado i l’Obra Social ”la Caixa”, ambdues institucions donen continuïtat a la seva col·laboració en l'organització d'exposicions, iniciada el 2011 quan l’entitat financera es va convertir en benefactor de la pinacoteca i gràcies a la qual s'han pogut veure exposicions sobre Goya i el paisatge nòrdic a partir dels fons del museu. L'exposició es podrà veure des del 23 d'octubre al 26 de gener del 2014.

L'exposició ofereix un recorregut –tant geogràfic com cronològic- per les col·leccions del Museu del Prado i una aproximació a la forma com els objectes que ens envolten i que utilitzem de manera natural, automàticament o conscientment, i que formen una part essencial de la nostra vida. Els objectes parlen reuneix una selecció de 60 pintures i objectes de les principals escoles espanyola, flamenca, italiana i francesa entre els segles XVI i XIX amb obres mestres de Goya, Rubens, El Greco, Luca Giordano, Murillo, Velázquez, Zurbarán o Jan Brueghel el Vell, entre d'altres.

La temporada continuarà al febrer amb Mòmies egípcies. El secret de la vida eterna, una exposició excepcional que presenta els tresors del Rijksmuseum van Oudheden de Leiden (Museu Nacional d’Antiguitats de Leiden als dels Països Baixos), conegut arreu del món per les seves col·leccions d’egiptologia.

La mostra analitza els complexos rituals relacionats amb la mort i l’altra vida, i aprofundeix en l’evolució de l’art de la momificació. D’altra banda, explica com arqueòlegs i científics han obtingut informació a partir de l’anàlisi de les troballes arqueològiques i de la interpretació dels jeroglífics, i també com l’ús de les noves tecnologies ha permès ampliar els coneixements sobre aquesta fascinant civilització i descobrir aspectes inèdits sobre els costums, les condicions de vida i els rituals relacionats amb el més enllà.

Mòmies egípcies. El secret de la vida eterna inclou mòmies humanes i animals, així com també sarcòfags, joies, amulets, màscares, escultures, esteles i objectes personals. Hi destaquen els sarcòfags d’Amenhotep i especialment el conjunt d’Ankhhor, que es mostra sencer amb la mòmia i els sarcòfags i que permet conèixer part de la vida d’aquest home que va viure a Egipte fa més de 2.000 anys.

A més de les exposicions, el programa d’activitats que l’Obra Social ”la Caixa” porta a terme als centres CaixaForum és un referent en el panorama intel·lectual del nostre país. L'oferta del centre es completa amb la programació per al públic familiar, única a la ciutat.

A la imatge, detall de "Bodegón con ostras, ajos, huevos, perol y puchero", 1772 de Luis Egidio Meléndez. © Museo Nacional del Prado.

La-Galeria-201602-recursLS_Online_BONART_180X180-25

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88